Ha az időjárás nem fordul újra esősebbre, a parlagfűre allergiások sokat szenvedhetnek Budapesten a következő hónapokban. Európa egyik legfertőzöttebb területén a lakosság egynegyede szenved a parlagfű okozta allergiától, de a főváros nem irtja a náthát és asztmát okozó gyomot. A telefonos bejelentéseknek viszont mind utánajárnak.

"A főváros idén nem szervez külön akciókat a parlagfű és más gyomnövények irtására, mivel telefonügyelettel folyamatosan készenlétben állunk" - mondta a Fővárosi Környezetvédelmi Ügyosztály munkatársa az [origo]-nak. Egy egész nyáron működő telefonszámon várják a bejelentéseket a parlagfűvel borított területekről. Felveszik az adott ingatlan adatait (címet, helyrajzi számot), és felszólítják a tulajdonost az irtásra. "Eddig egyik bejelentés sem maradt elintézetlenül" - tette hozzá az ügyosztály munkatársa. Amennyiben többszöri felszólítás után sem végzik el a magánszemélyek az irtást, a hatóság kényszerkaszálást végez el, amelynek költségeit - az igen magas, akár 2 millió forintot is elérő bírsággal együtt - az ingatlan tulajdonosának kell kifizetnie. A büntetés nagysága függ a terület méretétől és attól, hogy az illető a kényszerirtást megelőzően hány felszólítást kapott.

A mostani kánikula miatt burjánozva virágzik a legtöbb gyomnövény. A júliustól októberig virágzó parlagfű az egyik legveszélyesebb, szénanáthát, kötőhártya-gyulladást, bőrkiütéseket, sőt asztmás rohamokat is kiváltó, igen agresszív gyomnövény, amelynek pollenjétől minden negyedik ember szenved Magyarországon. Mivel igen igénytelen növény, kiválóan érzi magát az elhagyott építési területeken, utak mentén is, ráadásul magvai a föld mélyére kerülve évtizedekig csíraképesek maradhatnak, ezért ahhoz, hogy hatékonyan vissza lehessen szorítani növekedésüket, folyamatos irtásra lenne szükség.

A parlagfű és egyéb gyomok irtását az 1994-es önkormányzati rendelet értelmében az egész országban az egyes ingatlanok tulajdonosai kötelesek elvégezni; ezt írja elő a 2000-es növényvédelemről szóló törvény is. Ennek ellenőrzése, a szabályok betartatása az önkormányzatok feladata.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet a Népegészségügyi Program keretében múlt pénteken indította kampányát, amelynek célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a parlagfű veszélyeire, az általa kiváltott tünetekre, illetve a betegségek elleni védekezés formáira. "Magyarországon megfelelő szinten van az allergiás betegek orvosi ellátása" - mondta dr. Misz Irén Írisz, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa az [origo]-nak. "Kiterjedt allergológiai szolgálat működik szerte az országban. Minden megyében van lehetőség az allergiás betegek ellátására a szakrendelések szinten. Erre szükség is van, hiszen a gyerek-asztmások száma az elmúlt nyolc évben másfélszeresére nőtt" - tette hozzá.