Keller László közpénzügyi államtitkár a bíróságon támadja meg az adatvédelmi biztos vadásztársaságokkal kapcsolatos állásfoglalását - írta az egyik napilap. Péterfalvi Attila az MTI-nek elmondta, javasolni fogja az adatvédelmi törvény kiegészítését, mert nem egyértelmű, hogy ilyen esetben a pert a személyiségi jogi vagy a közigazgatási eljárás szabályai szerint kell lefolytatni.

"A Keller kontra Péterfalvi-ügy precedensértékű, hiszen ez az első eset, hogy az adatvédelmi biztos megállapításait a bíróság előtt próbálja valaki cáfolni" - írta a Népszabadság. A cikkben az olvasható, az adatvédelmi biztos szerint az államtitkár jogellenesen kéretett be vadászati naplókat, amelyekből megtudhatta, ki, mikor, kikkel és milyen értékben vadászott. Keller László szerint azonban nem a vadászatot folytatók személyes adatainak megismerése volt a cél, hanem az, hogy a kiállított számlákkal egybevetve megállapítható legyen, történt-e károkozás. Az államtitkár információi szerint ugyanis több elejtett, nagy értékű vad árát nem fizették ki az állami vadásztársaságoknak, így közvetve az államot is kár érte. 

"Tartom azt az álláspontot, hogy ez olyan adatkezelés volt, amelynek nincsen meg a törvényi alapja, tehát jogellenes volt" - mondta Péterfalvi Attila a lapértesülésre reagálva az MTI-nek. Közölte: amennyiben az adatvédelmi biztos jogellenes adatkezelést állapít meg, felszólítja az adatkezelőt annak megszüntetésére. Ha az adatkezelő ennek nem tesz eleget, az ombudsman elrendelheti a jogellenes adatkezelés megszüntetését. Hozzátette: ha ezzel az adatkezelő nem ért egyet, bírósághoz fordulhat. "Ebben az esetben a bíróságnak kell döntenie, azonban ő a jogellenes adatkezelést addig nem folytathatja" - hangsúlyozta az ombudsman.

A bírósági jogorvoslatra január óta van lehetőség, korábban az adatvédelmi biztos állásfoglalását nem volt kötelező végrehajtani. Az adatkezelők többsége, Péterfalvi becslése szerint több mint 90 százaléka elfogadta az ombudsman állásfoglalását, s ez most is így van. "De ha már kötelező érvényű egy határozat, akkor nyilván a jogállamiság elve alapján meg kell nyitni a jogorvoslati utat" - mondta.

Péterfalvi Attila problémának tartja, hogy nem egyértelmű, milyen szabályok szerint kell lefolytatni a bírósági eljárást, s ebből a szempontból szükségesnek látja az adatvédelmi törvény módosítását. Hozzátette: a jogszabályból hiányzik az is, hogy a bírósági eljárás a személyiségi jogi vagy a közigazgatási per szabályai szerint folyjon, ezért az adatvédelmi törvény legközelebbi módosítása során, amely decemberben várható, javasolni fogja a jogszabály kiegészítését.