Életének 111. évében kedden este meghalt Csiki Sándorné Földes Rozália. Július 23-án a lepsényi katolikus temetőben kísérik utolsó útjára. A gyászhírt az ország legidősebb polgárának a lánya közölte szerdán.

Forrás: MTI, Nándorfi Máté

A lepsényiek által csak Rozi mamának hívott Csiki Sándorné Földes Rozália - akit két éve díszpolgárának választott a nagyközség - néhány hete combnyaktörést szenvedett. Egy darabig a székesfehérvári kórházban, majd az otthonában ápolták. Kedd este hunyt el életének 111. évében.

 

Rozi néni a balesetig hajlott kora ellenére jó egészségnek örvendett. Kétféle gyógyszert szedett csak, jó étvággyal evett, és naponta kisétált az udvarra, ahol jó időben kedvenc macskái társaságában élvezte a napsütést. Két-három éve pedig még aktívabb volt: rendet rakott a szobájában, maga mosta ki a fehérneműjét, és a családi döntésekben mindig az övé volt az utolsó szó.

 

Ha a hallása nem hagyta volna cserben és a látása nem gyengült volna meg, "szava sem lenne a sorshoz" - fogalmazott januárban a 110. születésnapján az idős asszony. Életének szinte az utolsó hónapjáig figyelemmel kísérte a világ dolgait, rendszeresen nézte a televíziót, és amíg nem romlott meg a hallása, hallgatta a rádiót.

 

A rendszerváltozás óta valamennyi választáson élt állampolgári jogával, bár az európai parlamenti választáson már csak leánya segítségével húzta be az ikszet. Rozi nénit 2002-ben otthonában meglátogatta Orbán Viktor akkori miniszterelnök is.

 

Az ország legidősebb állampolgára egész életében keményen dolgozott. Kilenc gyermeket szült, hatot már eltemetett. A gyerekek nevelése mellett summásokra főzött, és besegített férjének az ötholdas családi birtok művelésébe.