A tolvajok csak a turisták fürdőruháját hagyták meg

Egy uniós szabály értelmében, ha valamelyik tagország polgára bűncselekmény vagy baleset áldozatává válik, ugyanolyan segítség jár neki, mintha otthon lenne. Magyarországon a Fehér Gyűrű közhasznú egyesület segít a bajba jutott turistákon.Volt, hogy egy idős indián nőn kellett segíteniük, máskor egy lengyel család maradt pénz, papírok és ruha nélkül a Balatonon. A tolvajok legújabb módszere, hogy bejelentkeznek egy-egy szállodába, ott laknak néhány napig, kifosztják a szobákat, majd megpakolva távoznak.

Fotó: MTI

2001 óta létezik egy uniós megállapodás, melynek értelmében - viszonossági alapon - ha valamelyik uniós ország polgára bűncselekmény vagy baleset áldozatává válik, ugyanolyan védelem és segítség illeti meg, mint a hazaiakat. Magyarországon a Fehér Gyűrű közhasznú egyesület segít a bajba jutott turistákon. Természetesen a magyar áldozatok is fordulhatnak hozzájuk.

Az egyesület tájékoztatása szerint egyaránt nyújtanak "emberi vigaszt és személyes gondoskodást", anyagi segítséget,  tájékoztatást a magyar büntetőeljárás folyamatáról, díjtalan jogsegélyt és segítséget a rokonokkal, barátokkal, illetve az adott ország külképviseletével való kapcsolatfelvételhez. Nyáron a budapesti irodán kívül Siófokon és Balatonfüreden is segítenek a turistáknak. Eddig közel kilencszáz esetük volt. Általában a rendőrségen közlik a károsultakkal, hogy létezik egy ilyen szervezet, de vannak, akik a szállodákban vagy a határon elhelyezett tájékoztatóból értesülnek. Volt olyan is, hogy látva tájékozatlanságát, idős korát, Budapesten egy amerikai indián hölgyet szó szerint betettek egy rendőrautóba, és elhozták az egyesület irodájába.

Csak a fürdőruhájukat hagyták meg

Hámori József, a Fehér Gyűrű balatonfüredi irodájának vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy idén kevesebb bűncselekményt követtek el a Balatonon a külföldiek ellen, mint az elmúlt néhány évben. Ez azonban elsősorban nem a javuló közbiztonság, hanem a kevés turista miatt van. "A bűnözők ugyanúgy jelen vannak, de sokkal kevesebb az alkalom" - fogalmazott. Leggyakrabban olyanok fordulnak az egyesülethez, akiket kiraboltak, feltörték az autójukat, és a pénzük mellett az irataikat is ellopták. "Tegnap egy Tihanyban nyaraló német házaspárnak kellett segítenünk, besurranó tolvajok elvitték az összes pénzüket, értéküket, papírjaikat" - meséli a vezető.

Ilyenkor az áldozatok a felvilágosítás mellett 40 ezer forint segélyt is kapnak. Azért ennyit, mert a tapasztalatok szerint ez az összeg fedezi annak a két-három napnak a költségeit, amíg a károsultak megszerzik a hazautazáshoz szükséges iratokat. Van, hogy nemcsak a papírok beszerzésében kell segíteni. Tavaly például egy lengyel család összes holmiját ellopták a strandon, és fürdőruhában állítottak be az irodába segítséget kérni. "Nekik először ruhát kellett találnunk." A legújabb módszer, hogy a tolvajok bejelentkeznek egy-egy szállodába, ott laknak néhány napig, kifosztják a szobákat, majd megpakolva távoznak.

Álkárosultak is jönnek a segélyért

Ahhoz, hogy valaki segítséget kapjon, először mindenképpen rendőrségi feljelentést kell tennie. Hámori József elmondta, hogy nemegyszer előfordult, hogy feljelentés nélkül akarták felvenni a segélyt az állítólagos károsultak. A vezető szerint a megkárosított külföldiek nem haragszanak Magyarországra. "Általában azt mondják, hogy ez otthon is megtörténhetett volna velük" - állítja. "Csak egyszer-kétszer fordult elő, hogy kijelentették, soha többé nem teszik be a lábukat az országba."

KAPCSOLÓDÓ CIKK