A Duna pest megyei és fővárosi szakaszán ugyan tilos a fürdőzés, ám aki a tilalom ellenére mégis a vízbe megy, nem kell attól tartania, hogy súlyos fertőzést kap a víztől. A főváros közelében a ráckevei Duna-ágban vannak kijelölt strandok, itt nyugodtan lehet fürdőzni, a víz is jó. A főág fővárosi szakaszának vízminőségére jellemző, hogy partközelben 15-20 százalékkal szennyezettebb a víz, mint a fősodorban, valamint, hogy a pesti oldal 20 százalékkal tisztább a budainál - írja a Népszabadság.

Sokan nem tudnak ellenállni a kánikulában a Duna vizének, ám a folyó budapesti és Pest megyei szakaszán nincs kijelölt strand, mivel az önkormányzatoknak annyi feltételt kellene teljesíteniük, hogy arra nincs pénzük. A főváros közelében csak a Ráckevei-ágban vannak strandok. Sokan fürdenek a tiltások ellenére, másokat viszont már csak a rossznak tudott vízminőség is elriaszt a fürdéstől - írja a Népszabadság.

A folyó sokat kritizált vízminősége azonban nem olyan rossz, mint ahogy sokan gondolják. A szakemberek szerint ugyan érzékenyebb, legyengült szervezetű embereknél vagy gyerekeknél valóban előfordulhat hányás és hasmenés, vagy gennyes gyulladás sérült bőrfelületen. Súlyos vagy életveszélyes betegséget azonban nem terjeszt a folyó, és egészséges embernek nagy valószínűséggel semmi baja nem lesz tőle.

A Pest Megyei Tisztiorvosi Szolgálat csak a kijelölt fürdőhelyeken vizsgálja a víz minőségét, így vizsgálataikból csak a ráckevei Duna-ág strandjainak vízminősége derül ki. Ezek azonban jó eredmények: a ráckevei híd lábánál, Kiskunlacházán, Szigetbecsénél és Dömsödön közegészségügyi szempontból nem kockázatos a fürdés.

Dévényi László, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség laboratóriumának osztályvezetője szerint a folyó főága is legfeljebb kissé szennyezett a főváros alatt. A felügyelőség kéthetente vesz mintát az Északi összekötő vasúti híd közeléből és Nagytéténynél. A vizsgálatokból kiderül, hogy a fővárosi szennyvizek sem befolyásolják károsan a vízminőséget. A tapasztalatok szerint partközelben 15-20 százalékkal szennyezettebb a víz, mint a sodorvonalban, a jobb part vízminősége pedig húsz százalékkal rosszabb a bal parténál - írja a Népszabadság.