Lamperth Mónika belügyminiszter elfogadja Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány kérését, és külszolgálati feladatra ajánlva javasolni fogja felmentését Medgyessy Péter miniszterelnöknek - tudatta a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya csütörtökön.

Fotó: HavariaPress
A belügyminiszter és a rendőrfőkapitány

A közlemény szerint Salgó László országos rendőrfőkapitány korábban azzal a kezdeményezéssel fordult Lamperth Mónikához, hogy "rendőr-diplomáciai előéletének tapasztalatait hasznosítva szakmai pályáját külügyi területen szeretné folytatni".

 

A belügyminiszter közölte a főkapitánnyal, hogy - eddigi munkáját elismerve, külön is kiemelve a rendőrség átalakításában végzett tevékenységét - kérését elfogadja, és külszolgálati feladatra ajánlva javasolni fogja felmentését Medgyessy Péter miniszterelnöknek - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint Salgó László felmentésére és utódjának személyére a hivatalos javaslatot a belügyminiszter később fogja megtenni.

Nem ez az első alkalom, hogy Salgó László vezérőrnagy menesztésének híre felröppen. A Népszabadság forrásai ezúttal tényként állították, hogy diplomáciai pályán folytatja karrierjét a tábornok, igaz az sem kizárható, hogy ő vezeti majd a Rendőrtiszti Főiskolát, amelynek vezetője másodszor is megkapott mandátuma vége felé jár.

A BM közleménye szerint Lamperth Mónika azt is tudatta, hogy az elmúlt két évben "kedvező irányú változások kezdődtek a Magyar Köztársaság rendőrségénél", és ő miniszterként elégedett a rendőrök munkájával. Mint olvasható, javult a rendőrség közmegítélése, és érzékelhető változásokat hozott a látható rendőrség programja, amelynek keretében több mint ezer fővel bővült a végrehajtói állomány, megerősödött a közterületi jelenlét.

 

A közlés szerint jó ütemben halad a főváros és a központi régió megerősítése. "Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) létszámának csökkentése, a megyei főkapitányságok létszámának befagyasztása, a városi kapitányságok megerősítése kedvező irányú változásokat indított be. Az elmúlt 2 évben jelentősen csökkent a fluktuáció és - szemben a találgatásokkal - az idei évben sem haladja meg a tervezettet" - olvasható.

 

A tárca közleménye szerint tény, hogy a rendőrség az adott költségvetési keretek között rendkívül feszes gazdálkodásra kényszerül. Emiatt számolni kell azzal, hogy szükségessé válik normatív szabályozás bevezetése, és többletfeladatok esetén a rendőrségnek többletforrásokat kell biztosítani.

 

Lamperth Mónika megerősítette, hogy ez év őszén visszamenőleg sor kerül a területi és központi illetménypótlék 5 százalékos emelésére, és jövőre is az inflációt meghaladó mértékben fog emelkedni a rendőrök fizetése.