Több mint 3 milliárd forinttal olcsóbbak lesznek a nagykörúti Siemens-villamosok - jelentette be pénteken Demszky Gábor főpolgármester. A 40 szerelvény 2006 tavaszától jár majd. A főváros azt követően ült ismét tárgyalóasztalhoz a német cég képviselőivel, hogy kiderült: a villamosok hibás konstrukció miatt nem bírják a terhelést.

Forrás: ORIGO
Siemens Combino

A 40 nagykörúti új Siemens-villamos első szerelvényei 2006 tavaszától, összességében 13 millió euróval (több mint 3 milliárd forinttal) olcsóbban, 136 millióért (33,2 milliárd forintért) érkeznek Budapestre. A villamosokról július 30-án írják alá a végleges vásárlási szerződést - jelentette be pénteken Demszky Gábor főpolgármester. Demszky a BKV Rt. székházában Aba Botond vezérigazgatóval együtt számolt be a villamosvásárlás részleteiről. A főpolgármester szerint megfelelő garanciákat kaptak arra, hogy az új, a főváros számára sokkal kedvezőbb ajánlat minden tekintetben megfelel a szerződéses előírásoknak.

A villamosokról azért kellett újra tárgyalni a Siemens-szel, mert kiderült, hogy a több európai városban futó szerelvények hibás konstrukcióval készültek és nem bírják kellőképpen a terhelést, ezért megrepednek. A hibák ellenére a főváros nem kötött szerződést más céggel, hanem a korábban jóváhagyott megállapodást módosította. Az új villamosok így olcsóbbak lesznek, és a cég korábbi ígérete szerint összeszerelésükön is változtatnak majd.

Bár az ár csökken, a villamosok közel másfél évet késnek majd. Az eredeti tervek szerint ugyanis a Combino-k prototípusa már idén év végén üzembe állt volna, a többi szerelvény pedig folyamatosan érkezett volna Magyarországra 2006 végéig.