Feloszlatná A városháza közbeszerzési bizottságát Atkári János - írja a Népszabadság. A lap szerint a gazdasági főpolgármester-helyettesnek ugyanis nem tetszik, hogy a bizottság túl drágának tartotta, és nem fogadta el a Hősök tere közvilágításának korszerűsítését. Egy cég közel 100 millióért vállalta volna hat kandeláber cseréjét.

A városháza közbeszerzési bizottságának összes tagjának felmentését kezdeményezte a külföldön lévő Demszky Gábort helyettesítő Atkári János szabad demokrata gazdasági főpolgármester-helyettes - írja a Népszabadság. Atkári a lap birtokába került levelében arra kéri a fővárosi frakcióvezetőket, hogy delegáljanak új tagokat a bizottságba, mivel a testület nem teljesítette jogszabályi kötelezettségeit a Hősök tere közvilágításának korszerűsítésére kiírt pályázat során - írja a Népszabadság.

Az alpolgármester azután döntött a bizottság feloszlatásáról, hogy az többszöri próbálkozásra sem volt hajlandó elfogadni a Hősök tere közvilágítására pályázó cég egyre alacsonyabb árajánlatát, mivel még a valamivel kedvezőbb árat is túl drágának találták. A cég először 92,5 millió, majd 87,5 millió forintért vállalta volna a hat kandeláber kicserélését.

Atkári előbb megvétózta a bizottsági döntést, de a testület második nekifutásra sem változtatott álláspontján. Két héttel az első elutasító döntés után a grémium olyan határozatot hozott, amely szerint "nem mérlegeli a beruházás műszaki tartalmát, de (...) jelzi a főpolgármesternek, hogy túl magasnak tartja a kialkudott ajánlati árat". A másodszori elutasításra jött Atkári levele a feloszlatásról.

Deák András (Fidesz-MKDSZ) a közbeszerzési bizottság vezetője szerint a testület szabályosan és jogszerűen járt el. Az ellenzéki politikus "az ötvenes évek gyakorlatához" hasonlította a főpolgármester-helyettes eljárását. A lap szerint Atkári levelén az MSZP-SZDSZ-koalíció politikusai is megdöbbentek. A bizottság névtelenséget kérő, koalíciós tagjai foglalkozni sem hajlandóak Atkári "bizottságcserélő" felszólításával - írja a Népszabadság.