Továbbra is vannak olyan üzletek, ahol a tilalom ellenére adnak el cigarettát és alkoholt 18 év alattiaknak. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség legutóbbi vizsgálata során kiderült az is, hogy sok helyen megsértik a dohánytermékek reklámozására vonatkozó törvényt is. A felügyelőség összesen közel 17 millió forint értékben szabott ki bírságot.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a tavaly novemberi ellenőrzés után ismét vizsgálta, hogy a boltok és vendéglátóhelyek kiszolgálják-e cigarettával és alkohollal a 18 év alattiakat. Az ellenőrzésben a fővárosi és kilenc megyei felügyelőség munkatársai vettek részt. Összesen 265 boltot és 285 kocsmát, szórakozóhelyet ellenőriztek. Előbbiek közül 92 esetben, utóbbiak közül 106 esetben állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot.

A tiltott kiszolgálás ellenőrzésébe - szüleik beleegyezésével bevontak - fiatalkorúakat is, akik elvégezték a próbavásárlásokat. Más esetekben a rendőrség segített azzal, hogy igazoltatta a cigarettát vagy szeszesitalt vásárló fiatalokat, és így kiderült, hogy szabályos volt-e a kiszolgálás. A középiskolák pedig azzal járultak hozzá a vizsgálathoz, hogy megmondták, mely szórakozóhelyeket látogatják diákjaik.

Bár a főfelügyelőség szerint a legutóbbi nagy ellenőrzés óta javult a helyzet, még mindig vannak olyan helyek, ahol a törvényi tilalom ellenére kiszolgálnak fiatalkorúakat cigarettával és alkohollal. Ezúttal 69 helyen észleltek ilyen szabálytalanságot: 27 esetben dohányáruval, 25 esetben alkohollal, 17 esetben pedig mindkettővel kiszolgáltak 18 év alattiakat. Biztatónak tartják, hogy a korábban megbírságolt boltokban ezúttal már nem tapasztaltak szabálytalanságokat.

Jóval kevesebb gond akadt a dohánytermékek elhelyezésével. A törvény ugyanis előírja, hogy dohánytermékeket a többi árutól jól elkülönítve kell tartani. Ezt a szabályt be is tartották, mindössze néhány helyen fordult elő, hogy egy pultról árultak cigarettát, kekszet, rágógumit, nyalókát vagy éppen dobozos sört.

A fogyasztóvédők vizsgálták a dohánytermékek reklámozására vonatkozó törvény betartását is. A jogszabály értelmében "tilos közzétenni dohányáru reklámját". A tilalom ugyan nem terjed ki a "dohányáru eladási helyén való bemutatásra és árfeltüntetésre", de ez nem jelenti azt, hogy az üzletek bejáratánál szabad lenne cigarettareklámokat elhelyezni. A főfelügyelőség idén már vizsgálta ennek a törvénynek a betartását, és akkor 216 esetben észlelt szabálytalanságot. Most újabb 43 olyan helyet találtak, ahol szabálytalanul reklámoztak dohányárut. A tiltott reklámok cégtáblákon, matricákon és a bejáratnál elhelyezett hamutartókon jelentek meg.

Szeszesitalokat közoktatási és egészségügyi intézményekben, valamint azok bejáratától 200 méteres távolságon belül nem lehet reklámozni. A felügyelőségek munkatársai a mostani ellenőrzés során 26 esetben észleltek tiltott alkoholreklámot. Találtak egy olyan nyereményjátékot is, amely túlzott alkoholfogyasztásra buzdít, és ezért a fogyasztóvédelem szerint törvénysértő.

Jogsértő kiszolgálás, valamint az egészségvédelmi figyelmeztetések elmaradása és a dohányzást jelző táblák hiánya miatt 95 esetben szabtak ki - összességében 7,665 millió forintos - fogyasztóvédelmi bírságot. Emellett alkohol tiltott kiszolgálásáért 42 esetben szabálysértési bírságot is megállapítottak, amelyek összességében több mint egymilli forintot tesznek ki. Reklámfelügyeleti bírságot 59 esetben szabtak ki, 8,375 millió forint összértékben.