Forgalomkorlátozásokra, szigorú biztonsági intézkedésekre is számítani kell a fővárosban kedden, az Egyesült Államok külügyminiszterének látogatása idején. A magyar nagyköveti értekezletre Colin Powell mellett Javier Solanát, az EU külkapcsolatainak felelősét is meghívták.

Forrás: MTI

Colin Powell, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn érkezik Magyarországra és kedden kora délután utazik tovább. A magyar nagyköveti értekezletre Budapestre érkezik Javier Solana, az EU külkapcsolatainak felelőse is. Powell és Solana meghívása az értekezletre azt is szolgálja, hogy Magyarország ne kerüljön semmiféle választási kényszer elé az Egyesült Államok és Európa, a NATO és az EU viszonylatában - mondta Kovács László külügyminiszter vasárnap.

A magyar külügyminiszter előadásával hétfőn kezdődik a magyar külképviselet-vezetők hagyományos éves értekezlete, amelyen a nagykövetek és főkonzulok iránymutatást kapnak a külpolitika és általában a külkapcsolatok legfontosabb feladatairól, a magyarországi helyzetről. A két külföldi politikus a nagyköveti konferencia keddi, második napján szólal fel.

Colin Powell Európát és a Közel-Keletet érintő körútja első állomásaként érkezik hétfőn este Budapestre. Magyarországról Egyiptomba, onnan Szaúd-Arábiába és Kuvaitba utazik tovább, majd Lengyelországot keresi fel, ahol részt vesz a varsói felkelés 60. évfordulójára rendezendő ünnepségeken. Louis Fintor, a budapesti amerikai nagykövetség megbízott sajtóattaséja elmondta: Powell a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok fontosságát kívánja nyomatékosítani budapesti útjával.

"Colin Powell itt-tartózkodása idején kellő és szükséges mértékben biztosítjuk őt, ez azonban nem hasonlítható az izraeli államelnök látogatásakor foganatosított biztonsági intézkedésekhez" - mondta Németh Lajos, az ORFK sajtó- és civil kapcsolatok osztályvezetője. Útlezárásra és autók elszállítására nem kell számítani, ám forgalomkorlátozásokra igen.