Az izraeli Simon Wiesenthal Központ közölte, hogy néhány héten belül folytatják az Utolsó esély nevű nácivadász akciót. A központ azután adott ki közleményt, hogy a magyar koordinátor az adatvédelmi ombudsman kifogásai miatt felfüggesztette a programot.

Felfüggesztette az Utolsó esély elnevezésű, a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított akciót Beer Iván, a Holokauszt Emlékalapítvány elnöke, a program magyarországi koordinátora. Beer ezt hétfőn reggel a Napkelte című tévéműsorban jelentette be: "...olyan jellegű támadások indultak jogi alapokra hivatkozva velem szemben, amely egy ideig ezt az egész Utolsó esély akciót felfüggesztésre kényszerítik".

Mindezt azzal indokolta, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos több ponton is kifogásolta az akciót. Beer múlt héten az [origo]-nak még azt mondta, hogy Péterfalvi kifogásai ellenére is jogszerűenek tartják a programot.

A programot elindító Simon Wiesenthal Központ Beer hétfői nyilatkozata után közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy folytatni fogja a magyarországi akciót. Közölték, néhány héten belül új koordinátort bíznak meg. A központ vezetője, Efraim Zuroff a közleményben hozzátette, hogy más országokban nem merültek fel jogi kifogások a programmal kapcsolatban. Zuroff megjegyezte azt is: "nyilvánvaló, hogy akiknek félnivalójuk van az Utolsó esély akciótól, azok minden piszkos trükköt bevetnek annak megállítására".

Az ombudsman korábban azért bírálta a Magyarországon néhány hete elindított programot, mert szerinte semmiféle adatot nem lehet kiszolgáltatni a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központnak, Izrael ugyanis nem felel meg a Magyarország által támasztott adatvédelmi kritériumoknak. Péterfalvi hozzátette, hogy jogellenes adatkezelést követhetnek el azok is, akik információt szolgáltaltatnak a központnak. A jogellenesség az ő esetükben ugyanakkor függ attól, hogy milyen adatot adnak át.

A Simon Wiesenthal Központ és az amerikai Targum Slisi Alapítvány július közepén jelentette be, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély akciót, amelynek célja, hogy felkutassák és bíróság elé állítsák a még élő náci bűnösöket. Hét közép-kelet-európai országban már zajlik a program. Magyarországon egy telefonszámra várják azok jelentkezését, akiknek információjuk van olyan nácikról, akiknek a vészkorszak idején közük volt zsidók megöléséhez.

[origo]/MTI