Még 11 választókerületi elnök hiányzik a Fideszben

A Fidesz számára sikeres európai parlamenti választás azt bizonyítja, hogy az Orbán Viktor által megálmodott, a helyi, választókerületi rendszerre épülő politizálás eredményes - de a 176 közül még legalább tizenegy helyen nincs kinevezett választókerületi elnök - írja a Népszabadság. A Fidesz honlapja szerint nincs választókerületi elnök Budapest kilenc kerületében, de a Szabolcs megyei Vásárosnamény és Mátészalka körzetében sem.

A 176 kerületi elnök kinevezése azért fontos, mert a Fidesz alapszabálya szerint az ő feladatuk a kampány megszervezése és a helyi mozgósítás. Másrészt nagy valószínűséggel a kinevezett elnökök lesznek a 2006-os választásokon a Fidesz képviselőjelöltjei egy-egy körzetben. Noha a Fidesz honlapján közzétett listán nem szerepel Kövér László, Áder János, Deutsch Tamás neve, szinte biztosra vehető, hogy a neves politikusok képviselőjelöltek lesznek. Pokorni Zoltán és Rogán Antal viszont választókerületi elnökök lettek - és csúcstartók a petíciós aláírásgyűjtésben.

 A sajtóban megjelent hírekkel szemben Orbán Viktor nem "várt ki": azokon a helyeken is kinevezett már választókerületi elnököket, ahol a 2002-es választásokon MDF-es politikusok szereztek mandátumot. Van már kinevezett például Dávid Ibolya, Gémesi György, Herényi Károly, Lezsák Sándor választókörzetében is. A Népszabadságot ugyanakkor arról tájékoztatták: ez nem jelenti azt, hogy a fórumos képviselők - elsősorban a Lakitelek platformosok, Lezsák Sándor, Font Sándor, Horváth Balázs, Balogh László, Szászfalvi László - nem lehetnek 2006-ban közös Fidesz-MDF-jelöltek. Vannak viszont olyanok is, akik egyelőre a Fidesz számára "nemkívánatosak", miután az elmúlt időszakban bírálták a Fideszt, illetve Orbán Viktort. Közéjük sorolják például Csapody Miklóst.

A Fidesz részéről azt állították: augusztus 20-ra valószínűleg teljes lesz a választókerületi elnökök listája, így a 11 hiányzó helyet is betöltik. Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke azt mondta, a jelöltek a még hiányzó körzetekben is megvannak, már csak a formális "szentesítés", azaz a kinevezési papírok aláírása van hátra.