Szívbeteg volt az elfogása közben vasárnap este Kecskeméten meghalt 19 éves körözött férfi - az igazságügyi orvos szakértők előzetes véleménye szerint. Ennek ellenére felfüggesztették beosztásából az intézkedő rendőrt. A Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint a férfi bátyja azt állítja, hogy öccse nem volt szívbeteg, öt éve orvosnál sem járt.

Az igazságügyi orvos szakértők előzetes véleménye szerint a 19 éves férfi halála meglévő szívbetegsége, valamint a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés, és  mozgáskorlátozottsággal járó leszorítás együttes hatására következett be - mondta Ferenczi László, a megyei rendőrség szóvivője.

Vasárnap este fél hétkor Kecskeméten, az Auchan áruházban egy szabadidős rendőr felismerte azt a 19 éves kecskeméti férfit, aki ellen korábban körözést adtak ki. A rendőr ekkor szolgálatba helyezte magát és elfogta a körözött férfit, akinek azonban segítségére sietett a testvére, s a dulakodás közben a kiszabadított férfi elszaladt.

Ekkor egy másik szolgálaton kívüli rendőr is bekapcsolódott az intézkedésbe, aki a menekülő fiatalember testvérét tartóztatta fel. Az áruház melletti füves területen az üldöző rendőr utolérte a körözött fiatalembert, átkarolta és testi kényszert alkalmazva, a földre rántotta, leszorította. Pár perc elteltével észlelte, hogy a férfi ellenállása megszűnt. Ekkor hátára fordította és látta, hogy nehezen lélegzik. A rendőr a közeli házból vizet kért és szájon át mesterséges légzést alkalmazott. Eközben egy oda érkező harmadik rendőr értesítette a mentőket, ám a mentősök kiérkezésükkor már nem tudtak segíteni a fiatal férfin.

A Roma Sajtóközpont közleménye másképp számol be a fiú haláláról. Tájékoztatásuk szerint F. István, az áldozat barátja is ott volt az áruházban, és ő nem úgy emlékszik a történtekre, ahogy a rendőrök. Elmondása szerint a fiú az életéért könyörgött. "Elkapták a rendőrök, ütni, vágni kezdték az öklükkel, és megrugdosták. Az egyik rendőr hátrafogta a kezét, a földre rántotta, rátérdelt a hátára, és homokba nyomta a fejét". F. István azt mondja, hogy hallotta, ahogy a fiú könyörög a rendőröknek. "Engedjenek föl, mert megfulladok, most már nem szökök meg"-mondta a fiatalember a szemtanú szerint. 

A Roma Sajtóközpont arról is beszámolt, hogy fiú bátyja úgy tájékoztatta őket, hogy öccse nem volt szívbeteg, öt éve orvosnál sem járt.