Európai és közel-keleti körútjának első állomására, Budapestre érkezett hétfőn este Colin Powell amerikai külügyminiszter. A magyar köztévének adott interjújában elmondta, hogy látogatása során az iraki szerepvállalás folytatásáról szeretné meggyőzni a magyar politikusokat.

Az amerikai diplomácia irányítója kedden reggel interjút adott a magyar köztévének, amelynek során beszélt az iraki szerepvállalásról és a vízumkérdésről is. Szerinte büszkének kell lenni arra, hogy három év alatt két diktatúrától, az afganisztáni tálib-rezsimtől és Szaddám Husszein iraki uralmától szabadították meg a világot. Az iraki felkelés pedig nem ok arra, hogy kivonuljanak Irakból a nemzetközi erők - mondta Powell, aki hozzátette, hogy magyarországi programja során számos politikai vezetővel fog találkozni, akiket az iraki szerepvállalás folytatásáról szeretne meggyőzni. Colin Powell köszönetet mondott Magyarországnak az iraki misszióban nyújtott segítségért és helytállásért.

A magyarok amerikai vízumigénylése kapcsán az amerikai külügyminiszter kijelentette: az elmúlt éven a jelentkezők több mint 75 százaléka megkapta a beutazási engedélyt az Egyesült Államokba, és a korábbi negyven nap helyett már tíz napon belül időpontot kapnak a követségtől a jelentkezők. A 100 dolláros igénylési költség a program működtetéséhez kell - magyarázta Powell.

Az amerikai külügyminiszter kedd délelőtt az Országházban kerekasztal-megbeszélést folytat a parlamenti pártok képviselőivel, majd a Külügyminisztériumban előadást tart a külképviselet-vezetői értekezleten. A magyar nagyköveti értekezleten jelen lesz Javier Solana, az EU külkapcsolatainak felelőse is. Colin Powell ezt követően szűk körű megbeszélést folytat Kovács László magyar külügyminiszterrel.

Magyarország az amerikai külügyminiszter egyhetes európai és közel-keleti körútjának első állomása. Powell körútja során Magyarország után Egyiptomot, Szaúd-Arábiát, Kuvaitot és Lengyelországot keresi fel. Az amerikai külügyminisztert kísérő delegációtól származó értesülés szerint Powell programjába az utolsó pillanatba beiktattak egy látogatást a bosznia-hercegovinai Szarajevóba is; ez még a hét végén esedékes lengyelországi látogatása előtt várható.