Ritkábban hívtak mentőt a hőségriadónak köszönhetően

2004.07.27. 11:23

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a múlt heti kánikula első napjaiban nem emelkedett jelentősen az átlag fölé a riasztások száma. Csak csütörtökön kellett lényegesen több helyre kihívni a mentőket, mint egy átlagos napon, hét végére azonban ismét csökkenés kezdődött. A tavalyi kánikulában gyakori több mint 400 riasztást csak egyetlen napon közelítették meg.

"Nehéz megítélni, hogy mennyien lettek volna rosszul, ha nem kukorékolunk" - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a hétfőn lefújt első hőségriadóról. A riadó lényege, hogy a tartósan meleg időszakok előtt figyelmeztetik a lakosságot a kánikula egészségkárosító veszéleyire. Győrfi szerint a statisztikai adatok alacsonyabb halálozási és megbetegedési számot jelölnek a múlt hétre, így az idén nyáron bevezetett hőségriadó jól vizsgázott. A napi átlagosan 300 riasztás a múlt hét elején kezdődött kánikula első napjaiban nem emelkedett Budapesten.

Győrfi összeghasonlításként elmondta, hogy tavaly nyáron, a hasonlóan meleg időszakokban nem volt ritka, hogy a riasztások száma napokon keresztül jócskán meghaladta a 400-at. Ezzel szemben idén az esetszám csak csütörtökön haladta meg - akkor is alig - ezt az értéket. A szóvivő szerint ennek az a magyarázata, hogy a hőség harmadik, negyedik napjára a szívbetegek, idősek és gyengébb szervezetű emberek kimerültek, sokan nem bírták már tovább a megterhelést. Péntekre azonban ismét csökkenni kezdett a riasztások száma - tette hozzá.

Az első hőségriadót hétfőn fújták le. Győrfi szerint azért, mert az elemzett adatok 3-4 napra előre érkeznek, így pár nappal előre lehet készülni a kánikulára. A mostani információk alapján úgy tűnik, hogy szombatig biztosan nem kell jelentős felmelegedésre számítani - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK