Közel 10 ezer egyetemi és főiskolai helyre adhatják be augusztus 6-ig jelentkezésüket azok, akik pótfelvételin szeretnének bejutni valamilyen felsőoktatási intézménybe - írja a Népszabadság. Erre azoknak van lehetősége, akiket a rendes felvételi eljárásban nem vettek fel vagy idén még nem is próbálkoztak. A megmaradt helyek nagy része költségtérítéses, de 1880 államilag finanszírozott hely is üres még. Közgazdásznak, fogorvosnak és szociológusnak éppúgy lehet még jelentkezni, mint anyagmérnöknek.

Közel 10 ezer helyre bejuthatnak még azok, akiknek nem sikerült felvételijük - írja a Népszabadság. A megmaradt helyek nagy része azonban költségtérítéses, mindössze 1880 államilag finanszírozott. A választék így is nagy: a pótfelvételin alapképzésen 400, diplomáson pedig 200 szak és szakpár közül választhatnak a diákok. Közgazdásznak, kertészmérnöknek, fogorvosnak, szociológusnak és anyagmérnöknek egyaránt lehet még jelentkezni - írja a lap.

Idén a 167 ezer jelentkezőből 108 ezren jutottak be valamilyen egyetemre vagy főiskolára. Akiknek nem sikerült a felvételi, de eredetileg államilag finanszírozott helyre jelentkeztek, azoknak felajánlhatja a megcélzott intézmény, hogy támogatott képzés helyett költségtérítésesre járjanak. Erről a diákok levélben kapnak értesítést.

A másik lehetőség, hogy újra beadják a jelentkezést a pótfelvételin. Ehhez "nyári felvételi" feliratú A és a rendes felvételinél használt B lapra van szükség, amit ingyen be lehet szerezni a pótfelvételit hirdető intézményeknél. A pótfelvételin csak azok próbálkozhatnak, akiket nem vettek fel idén vagy még nem is jelentkeztek sehová. A jelentkezési lapott augusztus 6-ig kell eljuttatni a választott iskolába, ezúttal azonban csak egy szakkal, szakpárral lehet próbálkozni.