Nem ízlett a moziból kifele a kóla annak a diáknak, aki az elsők között láthatta ingyen a Super Size Me című dokumentumfilmet, az egészségügyi minisztérium jóvoltából. Az első nézők szerint a magyar gyerekek nem hamburgerfüggők, de mindannyian tudták, hogy mennyibe kerül a sajtburger.

A Super Size Me című amerikai dokumentumfilmet csütörtöktől vetítik a magyar mozikban. A film főszereplője egy hónapig csak McDonald's termékeken élt, és ettől látványosan rosszul lett. A gyorsétterem-lánc kínálatának cikizésen túl a film az elhízás veszélyeire és a mozgás fontosságára is felhívja a figyelmet. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a film magyarországi forgalamzójával megállapodott, hogy csütörtökön és pénteken minden moziban diákigazolvánnyal ingyen meg lehet nézni a Super Size Me-t. Egészen pontosan mozinként az első 400 diáknéző kap ingyenjegyet.

A Super Size Me a McDonalds-on keresztül támadja az egészségtelen étkezést. A hatalmas adag hamburgerektől, krumpliktól és fagyiktól a film hőse legyengült, meghízott, hányt, vegetáriánus barátnője szörnyülködött, és rosszabb szexuális teljesítményre panaszkodott. Míg a hős szenved a film elején már "gazember"-nek kikiáltott cégtől, az elhízott amerikaiakat is gúnyolja. A kólát, a lustaságot, a csokit és a kevés tornaórát, sokszor bugyuta stílusban. A film több olyan problémára is kitér, ami tipikusan amerikai (chips és mirelit az iskolai menzán, nincs kötelező tornaóra sok helyen stb.), de a magyar minisztérium szerint használ az elhízás elleni hazai kampányban is. Magyarországon a lakosság körülbelül fele túlsúlyos.

Az egyik első ingyen vetítést a budapesti Kossuth Moziban tartották, csütörtök délelőtt fél tizenegytől. Negyven középiskolás élt a lehetőséggel, és kijövet többen is azt állították, hogy sokkolta őket a film. Az egyikük kólát szürcsölt, de fanyalogva szívta fel a kortyokat: "most a film után nem is ízlik, legközelebb biztosan ásványvizet veszek" - mondta. Többségüknek a film kifejezetten tetszett, bár néhányan úgy érezték, hogy Magyarországon nem olyan nagy probléma a hamburgerezés, mint Amerikában. "A legtöbb gyerek nem is tudja rendszeresen megfizetni a McDonald's-ot" - vélekedtek. Egy lány közölte csupán, hogy átgondolja étkezési szokásait a film hatására, bár már korábban magától is próbálkozott fogyókúrával.

A megkérdezett mozizó fiatalok egyetértettek a film üzenetével, bár mindannyian azt mondták, hogy ők nem hamburgerfüggők. Mindenki inkább érdeklődő kívülállóként fogadta a filmet, általában okos és megfontolt fiatal fogyasztók benyomását keltve. Mindannyian állították, hogy legfeljebb kéthavonta esznek ilyen veszélyes kaját. Teljesen függetlenek azonban nem voltak a gyerekek az órisávállalattól, mert minden megkérdezett tudta, hogy mennyibe kerül a sajtburger, és majdnem mindenki tudta, hogy éppen görög hetek vannak a hazai éttermekben.

A Super Size Me és a magyar kormány kapcsolatába Schorbert Norbert fitneszguru is bele került. A Norbi néven közszerepléseket vállaló edző a film keddi díszbemutatójakor az Uránia Moziban tartott beszédet, méltatva az egészséges életmódot, szintén az ESZCSM támogatásával.