A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy, az európai unió számára készített kiadványában cenzúrázta, meghamisította a Medgyessy-kormány számára kellemetlen egészségügyi adatokat - állította a Fidesz egyik egészségpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. A KSH tájékoztatási osztályának vezetője visszautasította a Fidesz vádjait. Közölte: szakmai alapon két negatív és két pozitív értékítéletet tartalmazó mondatot írtak át a szövegben.

"Egy döbbenetes dolog történt napjainkban a Központi Statisztikai Hivatalnál, amely alapvetően az egészségügy területét is érinti. Az eset példátlan és felháborító, (...) a Medgyessy-kormány számára kellemetlen adatokat egyszerűen kivették egy prospektusból, amelyet az európai unió részére készítettek, cenzúrázták, mondhatjuk azt is, hogy meghamisították az adatokat" - jelentette ki Selmeczi Gabriella fideszes képviselő csütörtökön.

 

Közölte: egy angol, francia és német nyelven megjelenő, az országot bemutató kiadványban az egészségügyre vonatkozó két oldalt újratördelték, és eközben több adat eltűnt. Az ellenzéki képviselő tudomása szerint csak az eredeti anyagban szerepelt az a mondat, hogy "a nem megfelelő finanszírozás évei kedvezőtlen hatással voltak az egészségügy színvonalára. A kezelések hatékonyságát a képzett asszisztensek alacsony aránya is gyengítette".

 

Selmeczi szerint az az adat is eltűnt, amely szerint az egy orvosra jutó asszisztensek száma Magyarországon a legalacsonyabb. "Ilyen cenzúrára a KSH-nál 50 évre visszamenőleg nem emlékeznek" - jelentette ki a fideszes politikus.

 

A Fidesz-frakció egészségügyi kabinetjének vezetője Kökény Mihály egészségügyi minisztertől vár választ a kérdéseire, többek között arra, igaz-e, hogy ő adott utasítást Pukli Péternek, a KSH elnökének, hogy a már elkészített kiadványból tüntesse el a kormány számára nem kívánt részeket. Selmeczi Gabriella emellett úgy tudja, hogy Katona Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára - aki a Horn-kormány alatt a KSH elnöke volt - javasolta Kökény Mihálynak, hogy adjon utasítást az adatok törlésére - írta az MTI.

 

Szabó István, a KSH tájékoztatási osztályának vezetője az [origo]-nak elmondta: a kiadvány a tavalyi tájékoztatási terv részeként, több hullámban készült. Az angol nyelvű kiadás első részlete amikor nyilvánosságra került, elküldték a minisztériumoknak is. Az Egészségügyi Minisztériumtól ekkor valóban kaptak egy jelzést, miszerint a kiadványnak az egészségügyel foglalkozó része minősítést tartalmaz.

 

"Mivel mi a politikától távol tartjuk magunkat, kivettük a minősítést tartalmazó részeket. Nemcsak a Selmeczi Gabriella által elmondott két mondatot, hanem másik két mondatot is, ami viszont pozitív minősítés volt" - tette hozzá Szabó. Az egyik mondat az orvosképzésről, a másik pedig a magyarországi járványügyről szólt. Az osztályvezető közölte azt is, hogy a kiadvány első angol verziója még áprilisban jelent meg, az utána nyomtatott példányokban írták át a négy mondatot.

 

[origo]/MTI