Több tízmilliós kárt okozott Borsodban az eső

2004.07.29. 14:53

Hetvenkét órás folyamatos esőzés után lassan javulni kezd a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye hegyközi térségében. Csütörtökre már elállt az eső és valamelyest csökkent a megáradt hegyi patakok szintje. A Csongrád megyei Mórahalmon ugyanakkor első fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, mert a nagy mennyiségű eső homokhordalékot mosott a belvízrendszerbe. Szegeden és Mórahalmon jelenleg is esik, a meteorológus szerint pénteken délig további 5-10 milliméter csapadék várható. A környező országokban is halálos áldozatokat szedett az ítéletidő.

Viszonylag nyugodtan telt az elmúlt éjszaka a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hegyköz falvaiban. Az eső intenzitása mérséklődött, ám továbbra is készültségben állnak a falvak lakói és a katasztrófavédelmi szakemberek - mondta Varga András, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Csütörtök reggelre a megáradt patakok szintje átlagosan 8-10 centimétert apadt, ennek ellenére a figyelőszolgálatot továbbra is fenntartják. "Az éjszakai órákban utolérte magát a csapat, így lényegében minden riasztásra időben érkeztek" - tette hozzá.

 

A hét eleje óta tartó folyamatos esőzés miatt elsősorban Göncön, Göncruszkán, Háromhután, Telkibányán, Tolcsván, Tokajban vált kritikussá a helyzet, a nagymennyiségű csapadék utakat mosott el, hidakat sodort el, összedőlt egy ház, több pedig megsérült. A károk felmérése még nem kezdődött el, de szakértők több tízmillió forintra becsülik.

 

A megyei 123 millió forintos vis maior alap már kimerült, ezért várhatóan kormányzati segítségre lesz szüksége a térségnek. "Eez felülről nyitott alap, a központi költségvetés pótolja a hiányzó összeget, így a védekezés, a kárelhárítás költsége fedezhető" - mondta a megyei közgyűlés alelnöke., hozzátéve: a belügyi tárca ígéretet tett arra, hogy soron kívül, gyorsított eljárásban bírálja el a vis maior alapra benyújtott igényeket, az önkormányzatoknak így nem kell heteket várni a pénzre.

Áradnak a folyók Észak-Magyarországon az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű eső miatt, egyelőre azonban csak első fokú, tehát a legenyhébb az árvízvédelmi készültség két folyón - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője. Ombódi István elmondta: nemcsak a térségben, hanem a folyók külföldi vízgyűjtő területén is több napja esik az eső, emiatt megemelkedett a vízszint. "Ez egyelőre nem okoz gondot a Tiszán, ugyanakkor két mellékfolyóján, a Hernád teljes magyarországi szakaszán, illetve a Bodrog Sárospatak alatti szakaszán már elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget, mindkét folyó még árad" - tette hozzá. Ugyanakkor a kisebb patakok, vízfolyások, amelyek az elmúlt napokban óriási károkat okoztak a hegyközi falvakban, lassan apadnak.

Előző
Következő