A Fidesz szerint kormánypolitikusok mohósága húzódik meg a Bóly Rt. magánosítása mögött - közölte pénteken Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. A politikus kifogásolta, hogy a Bóly Rt.-re pályázó egyetlen nyertes, az Invest Group Rt. tulajdonosi körében meghatározó részesedéssel rendelkezik egy olyan részvénytársaság, amelynek igazgató tanácsi elnöke egy szocialista országgyűlési képviselő, Gráf József. Gráf közölte: soha nem értékesített az ÁPV Rt. még olyan magas áron állami agrárcéget, közöttük a Bóly Rt-t is, mint most.

"A Fidesz szerint a költségvetési mohóság mellett kormánypárti politikusok mohósága is meghúzódik a felgyorsított privatizáció mögött" - mondta Rogán Antal az ÁPV Rt. épülete előtt. Közölte: a Fidesz szocialista érdekkörökre bukkant a Bóly Rt. magánosítása mögött, és az ellenzéki pártnál az a gyanú fogalmazódott meg, hogy a részvénytársaság esetében "alul árazott privatizációról van szó". Rogán Antal közölte: a Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne írja alá a részvénytársaság privatizációs szerződését.

 

A politikus elmondta, hogy az ÁPV Rt. a nyár folyamán gyorsított eljárásban döntött több cég, közöttük a Bóly Rt. privatizációjáról. Mint közölte, a bólyi részvénytársaságra pályázó egyetlen nyertes, az Invest Group Rt. tulajdonosi körében meghatározó részesedéssel rendelkezik egy olyan részvénytársaság, amelynek igazgató tanácsi elnöke Gráf József szocialista országgyűlési képviselő. "Ebből jól láthatóan az következik, hogy már feltűntek szocialista érdekkörök Bóly privatizációja mögött"- állította Rogán.

 

Hozzátette: a Bóly Rt. "korábban sem nélkülözte szocialista érdekkörök jelenlétét, (...) hiszen az a Varga Péter, aki jelenleg a Bóly Rt. vezérigazgatója és egyben a privatizáció egyik legnagyobb haszonélvezője, a Baranya megyei közgyűlés szocialista képviselője". Rogán megjegyezte, hogy a Fideszhez eljutó információk szerint a bólyi privatizációból más meghatározó szocialista érdekkörök is kivették részüket. Hozzátette, hogy a Fidesz ezt egyelőre még nem tudja igazolni, de mindent megtesz a bizonyítás érdekében.

 

Rogán Antal tudomása szerint a Bóly Rt. felügyelő bizottságának tagja Puch László, MSZP pénztárnok és képviselő sógora. Közölte azt is, hogy a Fidesz szeretne betekinteni a részvénytársaság vagyonértékelésébe. "És amennyiben indokoltnak látjuk, kezdeményezni fogjuk a parlament költségvetési bizottságának ülésének összehívását is" - tette hozzá.

 

Soha nem értékesített az ÁPV Rt. még olyan magas áron állami agrárcéget, közöttük a Bóly Rt-t is, mint most - közölte Gráf József MSZP-s képviselő. Mint mondta, a részvénytársaságot a vagyon 85-86 százalékáért adják el, a részvények névértékéért 165 százalékot kell fizetni, valamint két év alatt az új tulajdonosnak 1,1 milliárd forintos tőkeemelést kell végrehajtania. "Egyáltalán nem igaz tehát, hogy áron alul adták el a Bóly Rt-t" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány idején értékesített állami gazdaságokat azok hatvan százalékáért adták el.

 

Gráf József elmondta, hogy a privatizációs törvény előírásainak megfelelően a részvénytársaság eladása előtt megtörtént a vagyonértékelés.Hozzátette, hogy cégét, a Szabadszentkirály Mezőgazdasági és Szolgáltató Rt-t, amelynek az elnöke, csakúgy, mint másik húsz céget, a magas értékesítési ár - mintegy 5 milliárd forint - miatt kereste meg a Bóly Rt.Azt is elmondta, hogy a Bóly Rt-ből eladott 77 százalékból 10 százalékot vásárolt az általa vezetett cég.

 

A politikus azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy az elkészült privatizációs szerződést a Fidesz kérésének eleget téve a kormány ne írja alá. Gráf József kijelentette: "Csodálkozom azon, hogy ebben az ügyben a Fidesz egyáltalán megszólalt, azután, ahogyan annak idején, a privatizációs törvény megkerülésével, tizenkét állami gazdaságot értékesítettek".