Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hernád magyarországi szakaszán. A napok óta tartó esőzés több milliós károkat okozott Borsodban. Mind a Hernád, mind pedig a Bodrog vízszintje emelkedik.

Borsodban a napokon át tartó folyamatos esőzés több tízmilliós károkat okozott, sok városban vált kritikussá a helyzet. A Hernád magyarországi, valamint a Bodrog Sárospatak alatti szakaszán már csütörtökön elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, melyet a Hernádon pénteken harmadfokúra emelt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tegnap éjjel óta leesett jelentős mennyiségű eső miatt a vízszint Hidasnémetinél 400 centi, amely csupán tíz centiméterrel alacsonyabb, mint az eddig valaha mért legmagasabb szint. A határvárosban a tetőzést szombat virradóra várják a vízügyi szakemberek, Gesztelynél pedig hétfőre. A Bodrogon is jelentős árhullám vonul le, az árvízvédelmi készültség azonban itt még egyelőre elsőfokú.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő Kht. lezárja az utat Novajidrány és Vizsoly között a Hernád áradása miatt - mondta a társaság ügyeletese.