Interneten is meg lehet majd rendelni a jövőben a diákigazolványt. Az ezt lehetővé tevő rendszert ősszel tesztelik és ha beválik, akkor már nem csak papíron, hanem elektronikus uton is megrendelhető lesz a diákigazolvány - írja a Népszabadság.

Fotó: Fábián Évi

Internetes is kitölthetik a diákok a jövőben a diákigazolvány megrendelőlapját - írja a Népszabadság. Az ezt lehetővé tevő informatikai rendszert ősszel tesztelik néhány felsőoktatási intézményben. Ha beválik, akkor a papíralapú ügyintézés mellett elektronikus formában is lehet majd kérni a diákigazolványt. Az elektronikus formában közölt adatok hitalasségét a felsőoktatási intézmények igazolják majd.

Tavaly 65 ezer diákigazolványt kérő hallgató közül 20 ezer hibásan vagy hiányosan töltötte ki az igénylőlapot. Az új módszer a tervek szerint azonnal jelzi a hiányosságokat. Az oktatás egyre több területén lehet használni az internetet. Idén százan elektronikus formában jelentkezhettek egyetemekre, főiskolákra.

Idén könnyítették a papíralapú diákigazolvny-igénylést is. Az A jelű jelentkezési lapok szolgálnak az igénylésre. Az oktatási tárca azt ígéri, hogy azok a diákok, akik időben befizetik a diákigazolvány 1500 forintos árát, azok legkésőbb szeptember 5-ig megkapják az okmányt - írja a lap.