Az MSZP elnöke pénteken közleményben kért elnézést a Legfőbb Ügyészségtől. Erre még májusban egy jogerős bírósági ítélet kötelezte, mert korábban egy lakossági fórumon megsértette az ügyészség jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát.

A MSZP elnöke elnézést kér az ügyészségtől, miután a Fővárosi Ítélőtábla májusi ítéletében erre kötelezte. Erről az MSZP országos központja pénteken tájékoztatta az MTI-t. "Kovács László az ügyészségtől elnézést kér" - szerepel a kormánypárt sajtóközleményében. A pártelnök pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a kommünikéhez nem kíván semmit hozzáfűzni.

A Fővárosi Ítélőtábla még május 27-én hirdette ki másodfokú jogerős ítéletét, amely szerint az MSZP elnöke egy tavaly szeptemberi fórumon megsértette a Legfőbb Ügyészség jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. A pártelnök-külügyminiszter 2003. szeptember 13-án Balmazújvárosban az MSZP lakossági fórumán azt mondta, "az ügyészség nem bűnüldözést folytat, hanem bűnpártolásnak látszó módon foglal állást különböző ügyekben".

Az ítélőtábla döntése alapján Kovács László "azt a hamis látszatot keltette, hogy az ügyészség több ügyben nyomozást megszüntető határozatának meghozatalával bűnpártolást követett volna el". A háromfős bírói tanács elnöke, Kizmanné dr. Oszkó Marianne május 27-én az ítélet indoklásában elmondta: a bíróság nem akarja elvitatni, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága szinte korlátlan, de nem sértheti mások személyiségi jogait.

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a kormánypárt nevében (...), a közvélemény szemében hitelesnek tűnő és a közvélemény formálására hivatott személytől hangzik el olyan kijelentés, amely a bűnüldözés legmagasabb szervét (...) bűnpártolással úgymond vádolja" - mondta két hónappal ezelőtt a tanács elnöke. A májusi jogerős ítélet megváltoztatta a Fővárosi Bíróság idén februárban hozott elsőfokú ítéletét, amely szerint bár Kovács László nyilatkozata erőteljes, sarkított megfogalmazású, de mégis véleménynyilvánítás volt.