Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint nem szerencsés, ha olyan ügyekben bírálják pártját, mint Demszky Gábor autóbérlési vagy Wekler Ferenc pályázati ügye. Ahhoz, hogy a politikusok ne kényszerüljenek magyarázkodásra, szerinte előre fel kell mérni a lehetséges következményeket, és akkor sem pályázni állami pénzre vagy bérelni egy önkormányzati cégtől terepjárót, ha egyébként az ügy jogilag rendben van.

Fotó: MTI
Demszky szerint korrekten járt el

"A politikai problémáknak politikai következményei szoktak lenni" - mondta csütörtökön Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Demszky Gábor főpolgármester horvátországi nyaralójával és autóbérlésével, valamint Wekler Ferencnek, az Országgyűlés SZDSZ-s alelnökének szőlőtelepítésre nyert állami pályázati pénzével kapcsolatban.

 

A média napok óta foglalkozik azzal, hogy Demszky Gábor főpolgármester horvátországi nyaralójába a szolgálati Audi is elkísérte a sofőrrel együtt, emellett pedig az önkormányzati tulajdonban lévő Fővárosi Közterület-fenntartó Rt-től bérel egy terepjárót és egy utánfutót. Wekler Ferenc házalelnök pedig legkevesebb 128 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert az agrártárca szőlőtelepítési pályázatán 2003-ban.

 

"Politikai probléma, hogyha valaki, aki magas politikai funkciót visel, állami pénzekre pályázik és ott nyer" - mondta a pártelnök csütörtökön. "Magyarországon mindig politikai problémát jelent, ha egy politikus vissza nem térítendő támogatást kap" - mondta pénteken Kuncze az [origo]-nak, hozzátéve: ezért nem örül az ügynek.

 

Demszky esetében pedig úgy látja: "pitiáner ügy", hogy mennyiért bérli a főpolgármester a terepjárót, de gondot jelent, hogy támadni lehet vele és magyarázkodni kényszerül miatta. "Ezek miatt az ügyek miatt bírálják az SZDSZ-t. Nem szerencsés, ha magyarázkodni kell a politikusoknak" - tette hozzá Kuncze. "Bizonyos kérdéseket el kell dönteni: valaki pályázik és viseli a következményeket vagy ezt előre felméri és inkább ne pályázzon" - jegyezte meg.

 

"Ha bírálják egy párt vezető politikusait olyan ügyben, ami korrupciót sejtet, az mindenkinek kellemetlen. Remélem, megvédik magukat az érintettek mind jogilag, mind erkölcsileg" - mondta az [origo]-nak a két üggyel kapcsolatban Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivői testületének tagja. Hozzátette: személy szerint biztos abban, hogy a főpolgármester kezéhez egy forint sem tapad, de mint mondta, ezt a választóknak is el kell mondani. Kunczéhoz hasonlóan Eörsi is úgy vélte: a poltitikusoknak fokozottan kell vigyázniuk arra, hogy ne legyenek támadhatók.

 

Wekler Ferenc csütörtökön azt mondta az [origo]-nak: Kuncze szavait nem tekinti bírálatnak. Amit a pártelnök elmondott, azzal egyetért, de megjegyezte: "a pályázat törvényes, nyilvános és átlátható volt, amely mindenben megfelel az SZDSZ által szabott kritériumoknak".

 

Demszky Gábor pedig úgy fogalmazott: "az őszinte beszéd a fontos". "Megfizetem bőségesen, ami elvárható. Semmilyen jogszabályt vagy etikai szabályt nem sértek" - állította.