Szívspecialista és civil orvosszakértők bevonását akarja a vasárnap meghalt roma fiú családjának ügyvédje a történtek vizsgálatához - írja a Népszabadság. Az ügyvéd indítványozta az ügyben érintett rendőrök előzetes letartóztatásba helyezését. Ezen kívül - mint a lapnak elmondta - levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt folyó ügyészi vizsgálatot foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt folytassák le, ennek ugyanis súlyosabb a büntetési tétele.

Családtagjai szerint elévült J. Richárd fiatalkorúként lopásért kapott egy éves börtönbüntetése, ezért nem volt jogos az a vasárnapi rendőri intézkedés, melynek következtében a roma fiatalember - eddig tisztázatlan körülmények között - elhunyt - írja a Népszabadság. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a büntetés nem évült el, ráadásul a fiút más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt is körözték.

A fiatalember testvérei által felkért ügyvég, Gyuri József a lapnak azt mondta, csütörtökön írásban kérte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indított ügyészi vizsgálatot foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre minősítsék át. Ennek ugyanis súlyosabbak a büntetési tételei. A hivatal közlése szerint az erről szóló levél eddig nem érkezett meg az ügyészségre.

Gyuri azt szeretné, ha az ügy vizsgálatába bevonnának civil orvosszakértőket és egy szívspecialistát is, mivel a hatósági szakértők állítása szerint a fiú szívbeteg volt, ez okozta halálát, amit viszont családja tagad. Az ügyvéd úgy látja, hogy az intézkedő rendőr szakszerűtlenül járt el, amikor laza talajon alkalmazott olyan leszorítást, amit csak szilárd helyen lett volna szabad. A család ügyvédje a tanúk esetleges befolyásolásának veszélyére hivatkozva kérte az ügyben érintett rendőrök előzetes letartóztatásba helyezését is.

A fiú légcsövében és tüdejében az orvosok találtak is homokot, szerintük azonban annak mennyisége túl kicsi volt ahhoz, hogy J. Richárd halálát okozza. Az előzetes orvosszakértői véleményekre hivatkozva - amelyen nem hozták összefüggésbe a fiú halálát és a rendőri intézkedést - csütörtökön visszahelyezték beosztásába azt a rendőrzászlóst, aki a végzetes elfogást végrehajtotta.