A Paksi Atomerőmű Rt. nem hozza nyilvánosságra azokat a szakértői tanulmányokat, amelyek a 2-es blokk újraindításának kockázatait mutatják be - írja a Népszabadság. A társaság szerint erre a szerzői jogok és az üzleti titok miatt nincs lehetőség. Környezetvédők viszont úgy vélik, hogy a paksi vezetés takargat valamit.

Szerzői jogokra és üzleti titokra hivatkozva nem hozza nyilvánosságra a Paksi Atomerőmű Rt. azokat a szakértői tanulmányokat, amelyek a 2-es blokk újraindításának veszélyeit vizsgálják - írja a Népszabadság. A tanulmányok ismeretetését a Greenpeace környezetvédő szervezet kérte, amit azonban az erőmű vezetése levélben utasított el - mondta a lapnak a Greenpeace kampányszervezője.

Forrás: ORIGO
Újraindul a termelés

A környezetvédő szervezet szerint ez azt mutatja, hogy Paks takargat valamit. A Greenpeace szerint félő, hogy a tavaly tavaszi meghibásodásnál keletkezett szennyeződés most ismét instabil működéshez vezet. Az Országos Atomenergia Hivatal a hónap közepén járult hozzá a tavalyi üzemzavarban meghibásodott paksi 2-es blokk 4 és fél hónapos újraindításához.

A Greenpeace szerint az újraindítás mellett csak a leállás miatt keletkezett bevételkiesés lefaragása szól. A környezetvédő szervezet nukleáris szakértője ugyanakkor állítja: a paksi vezetés titkolózása arra utal, hogy az atomerőmű vezetése sem bízik a zavartalan működésben.

A 2-es blokk újraindítása előtt számos mérővizsgálatot végeznek még el. Az üzemegység csak ezen vizsgálatok eredményeinek kiértékelése után indulhat.