Felajánlotta lemondását Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter. A politikus döntéséről személyesen tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt vasárnap. A kormányfő később dönt, hogy elfogadja-e Gyurcsány távozását.

Felajánlotta lemondását Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Gyurcsány vasárnap személyesen találkozott Medgyessy Péter miniszterelnökkel, és akkor jelentette be döntését.. Medgyessy augusztus végén, a tervezett kormányátalakításkor mondja csak meg, hogy elfogadja-e a Gyurcsány lemondását. Gyurcsány egyelőre nem indokolta, hogy miért akar távozni a kormányból.

A közelmúltban a Népszabadság arról írt, hogy állítólag Medgyessy Péter Gyurcsány leváltásán gondolkodik. Medgyessy akkor már szabadságon volt, a nyaralásból csak ezen a hétvégén tért haza. Gyurcsány azonnal találkozót kért tőle, és benyújtotta lemondását. A július 19-én megjelent cikk szerint Medgyessynek elege lett Gyurcsán túl kritikus hozzáállásából. Akkor a miniszterelnök Mallorcáról azt üzente, hogy a kormány összetételével kapcsolatos esetleges változtatásról csak augusztus végén dönt.

Gyurcsány Ferenc 2003 tavasza óta miniszter, akkor Jánosi Györgytől vette át a tárca irányítását. A Medgyessyt baloldalról támadó Jánosi helyett akkor úgy tűnt, hogy a miniszterelnök személyes bizalmasa kapta meg a miniszteri állást. Kezdetben Gyurcsány Ferencet a miniszterelnökhöz legközelebb álló kormánytagként jellemezték szocialista politikusok. Gyurcsányt a szocialista párton belül is élesen támadták az elmúlt évben, de a neve szóba jött az MSZP egyik lehetséges elnökjeköltjeként is. A párt októberben választ új elnököt. A szocialisták már jelezték, hogy olyan elnököt szeretnének, akinek nincs kormányzati pozíciója.

Gyurcsány Ferenc politikai karrierjét a KISZ-ben kezdte, majd rövid ideig a szervezet jogutódjának számító Demisznek volt az alelnöke. A rendszerváltás után üzletember lett, és az Altus Rt. nevű cégbirodalmán keresztül hárommilliárd forintos vagyonra tett szert. Ezzel az ország egyik leggazdagabb emberének számít. 2001 elejétől kezdett aktívan foglalkozni politikával: először cikkekben szorgalmazta az MSZP megújulását, majd Medgyessy Péter felkérte, hogy segítse a 2002-es választási kampány szervezését. A választási győzelem után Gyurcsány a miniszterelnök személyes tanácsadója lett. 2003 tavasza óta tagja a kormánynak, és szocialista politikusok szerint az ifjúsági és sportügyeken kívül gazdasági kérdésekben is rendszeresen elmondja véleményét Medgyessynek. Gyurcsányt februárban az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnökének választották.