Csőd közeli helyzetbe került a a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó. A település kasszája kiürült, már csak hitelből tudták kifizetni az esedékes béreket a közalkalmazottaknak.A kétpói polgármester szerint a fideszes vezetésű kistelepülést a kormány akarja ellehetetleníteni.

Az államkincstár által júliusban végrehajtott inkasszó és az esedékes finanszírozási összeg kiutalásának elmaradása miatt kiürült a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó kasszája - mondta Boldog István polgármester.

Boldog elmondta, hogy a település csak hitelből tudta kifizetni az esedékes béreket a közalkalmazottaknak. A polgármester azt vélelmezi, hogy a fideszes vezetésű kistelepülést el akarják lehetetleníteni.

A mostani helyzet előzményeit ismertetve a polgármester elmondta: a 2002-ben végrehajtott 50 százalékos közalkalmazotti béremelés áthúzódó hatása tavaly 16,5 millió forint hiányt okozott az önkormányzati költségvetésben. Ezt némileg enyhítette, hogy a Belügyminisztérium a bérkiegészítés támogatására szolgáló - rövidítve bérhiki - pályázatán 9 millió forintot nyert el Kétpó.

Az elmúlt évi beszámoló elkészítésekor kiderült, hogy a tervezettnél több bevétel folyt be a kétpói önkormányzat kasszájába. A többlet 2,1 millió forint adóbevételből, továbbá abból az 5 millió forintból származott, amelyet a Kuncsorbával megalakított iskolatársulás után bérként vett át Kétpó a szomszéd községtől.

Az állam a tavalyi év adatainak ismeretében az igényelt bérhiki támogatásból a kamatokkal együtt 8,4 millió forint visszafizetésére kötelezte az önkormányzatot, ennek egy részét júliusban az inkasszó útján hajtotta be.

"Jász- Nagykun-Szolnok megyében hét település nem tudott eleget tenni a visszafizetésnek, ám egyedül csak Kétpó esetében élt az államkincstár az inkasszó lehetőségével" - jelezte az elöljáró.

A fideszes polgármester, miközben az eljárást sérelmezi, jogtalannak tartja, hogy a bérkifizetésre átvett ötmillió forintot követeli az állam.

A 800 lelkes településnek most, az inkasszó után 20 millió forintnyi hitele van, ennek visszafizetésére csak állami segítséggel van remény, ám a Belügyminisztérium keretére májusban benyújtott pályázatára ez idáig nem érkezett válasz - jegyezte meg Boldog István.

"Talán csak nem az ellenzéki vezetésű Kétpóval akarják bizonyítani elsőként, hogy vannak életképtelen települések?" - tette fel kérdést a polgármester, megtoldva azzal: vagy az a baj, hogy "túl gyorsak voltunk, és elsők között léptünk be a megye első többcélú kistérségi társulásába, sőt iskolafenntartó társulást is létrehoztunk?"