A roma holokauszt nem a romák ügye, hanem mindannyiunké, nemzeti tragédia - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a roma holokauszt áldozataira emlékezve hétfőn Budapesten. "Egy Magyarország van és közösek az emlékeink, és közös kell legyen a jövőnk, sikereink és adott estben bukásaink, bűneink és megtisztulásaink" - mondta a kormányfő.

Hatvan évvel ezelőtt olyan időszakot éltünk, amikor a másság nem tűrése volt jellemző, most olyan világot kell építenünk, ahol az embereknek egyenlő esélyeik vannak, ahol elfogadják a másságot -hangsúlyozta a kormányfő a Roma Polgárjogi Alapítvány által rendezett megemlékezésen, a IX. kerületi Nehru parkban.

Ez a kormány azt akarja, hogy legyen egy olyan világ, amit mindannyian szeretünk, cigányok, cigány magyarok, nem cigány magyarok és mindannyian, akik ebben az országban élünk" - mondta Medgyesssy Péter. A miniszterelnök a beszédét követően gyertyát gyújtott a roma holokauszt áldozatainak emlékére.

Schiffer János főpolgármester-helyettes a megemlékezésen azt hangsúlyozta: a holokauszt kibeszéletlen maradt, az előítéletesség alig csökkent, így fel kell tenni a kérdést, nem történhet-e meg a 21. században még egyszer, hogy magyar magyarra emelje a kezét.

Mohácsi Viktória, az Oktatási Minisztérium roma ügyi biztosa arról beszélt, hogy Magyarországon még ma is sok területen tapasztalható a romákkal szembeni diszkrimináció, a törvény nem elég garancia arra, hogy alapvető emberi jogaikat érvényesíthessék. A holokauszt megmutatta nekünk, milyen tragédiához vezethet, ha a gyűlöletnek szabad utat adnak, ha az erőszak, a diszkrimináció intézményes formát ölt" - mondta.

Daróczi Ágnes, a Romaversitas Alapítvány igazgatója elmondta: a IX. kerületi Nehru parkban tervezett roma holokauszt emlékmű felállításához szükséges 21 millió forintból még mintegy 2 millió forint hiányzik, ám reméli, hogy az legkésőbb egy év múlva elkészül. Az embernagyságú bronz vagy kő emlékmű felállítását két éve kezdeményezte három civil szervezet, a Romaversitas, a Romédia és a Roma Polgárjogi Alapítvány. A emlékű helyéül azért a Nehru parkot választották, mert hatvan éve erről a területről szállították koncentrációs táborokba Csepel, Pesterzsébet és Pestszentimre cigány lakosságát.

A megemlékezést ökumenikus istentisztelet zárta.