Tovább apad a Hernád

2004.08.03. 20:31

Huszonkét centimétert apadt Gesztelynél a hétfőről keddre virradóra történt tetőzés óta a Hernád vízszintje, jelenleg 428 centimétert mutat a mérce. A védekezés intenzitása azonban nem csökkent.

Továbbra is több mint ezer ember vigyázza, erősíti a Hernád gátját, az utóbbi napokhoz képest most már viszonylag nyugodtabb éjszaka előtt állunk - mondta Papp Zoltán, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) árvízvédelmi ügyeletese. A Hernád 22 centimétert apadt Gesztelynél a tetőzés óta, jelenleg 428 centiméter a vízállás. A védekezés intenzitása az apadás ellenére sem  csökken.

Az árhullám az esti órákban éri el a Sajót, és miután itt alacsony a vízszint, a folyó különösebb gond nélkül fogadja be a nagy vizet - tette hozzá Csont Csaba, az Ékövízig szóvivője. Mindezek ellenére a védekezés intenzitása nem csökken. A Szolnokról a térségbe vezényelt két MI 8-as honvédségi helikopter kedden mintegy 3200 homokzsákot szállított Ócsanálos térségbe az átázott gát megtámasztására, ide másképp nem lehetett volna eljuttatni a védanyagot. A helikopterek szerdán tovább folytatják a homokzsákok szállítását - mondta a szóvivő. 

A Hernád áradása miatt veszélyben lévő települések most már viszonylag nyugodtabb éjszaka előtt állnak - közölte az MTI-vel Szabó Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy a napok óta tartó védekezés huszonhét településen folyt, csaknem száz embert kellett kiköltöztetni otthonából, 212 épület került veszélybe, hatvankilenc sérült meg, illetve vált lakhatatlanná, három összedőlt. Elmondta: az ár leginkább Hernádkércset és Nagykinizst sújtotta, itt sérült meg, illetve roggyant meg a legtöbb ház, innen kellett a legtöbb embert kitelepíteni. Tartani kell attól, hogy az ár levonulása után még több lakóház válik majd lakhatatlanná - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK