Vádemelési javaslattal átadja a Nemzeti Nyomozóiroda a K&H-ügyben érintett 14 banki alkalmazott aktáit az ügyészségnek - értesült a Népszabadság. Az Inter-Európa Bank és az OTP pénztárosai ellen pénzmosás-bejelentési kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt indítottak eljárást. Kétséges azonban, hogy az ügyben születik-e vádirat. A Népszabadság szerint ugyanis ügyészségi körökben vitatják, hogy a gyakorlatban is betarthatóak a bankokra vonatkozó pénzmosás-bejelentési szabályok.

A húszmilliárdos sikkasztás és pénzmosás miatt folyó eljárásban a rendőrség azért hallgatta ki gyanúsítottként az Inter-Európa és az OTP pénztárosait, mert az előírások ellenére nem jelezték a rendőrségnek, sőt, nem is észlelték, hogy két szír pénzváltó rajtuk keresztül mosta tisztára Kulcsár Attila elsikkasztott milliárdjainak tetemes hányadát, összesen mintegy 6,2 milliárd forintot - írja a Népszabadság.

A lap szerint a nyomozás alatt a pénztárosok tagadták, hogy szándékos bűncselekményt követtek volna el. Mivel ennek ellenkezőjét a rendőrség sem tudta bizonyítani, a cselekmény gondatlan elkövetéséért javasolják a vádemelést velük szemben.

Jogi szakértők szerint kétséges, hogy a két OTP- és a tizenkét Inter-Európa Bank-pénztáros ügyében végül születik-e vádirat. Ügyészségi körökben is vitatják, hogy egyáltalán lehetséges-e a bankokra vonatkozó pénzmosás-bejelentési szabályok betartása.

Vezetők (minden bankban ki kell jelölni a pénzmosás megakadályozására bevezetett intézkedések végrehajtásáért és a rendőrségi kapcsolattartásért felelős személyt) nincsenek a gyanúsítottak között, mivel - ha a pénztárosok nem észlelték - vezetői szintre már el sem juthattak a bejelentési kötelezettségre utaló információk.