Nyitottságot és emberközpontúságot szeretnének sugározni elsősorban azok az állami szervezetek, amelyek idén sátrat állítanak, vagy saját programokat szerveznek a Sziget fesztiválon. Az állami szervezetek mindent megtesznek, hogy vonzzák az érdeklődőket: a Fővárosi Bíróság a mézfüggő Micimackó és a hidegvérű Toldi Miklós jogi esetének elemzésével, az Országgyűlés pedig parlamenti focival csábítja többek között a fiatalokat. Aki pedig bögrét vagy tollat szeretne nyerni, az mehet totózni az országgyűlési biztosokhoz.

Több állami szervezet is sátrat állít vagy saját programokat szervez az idei Sziget fesztiválon. Elsősorban nyitottságot szeretnének sugározni és azt akarják elérni, hogy szigetes szereplésüknek köszönhetően megismerjék őket a fiatalok és az érdeklődők. Népszerűségük érdekében sok mindent megtesznek: a szigorúan szakmai programok mellett több tréfás vagy annak szánt esemény is várja az érdeklődőket.

Mézfüggő Micimackó és a török szultán

A Fővárosi Bíróság idén először állít önállóan sátrat, bár korábban már kétszer is szerepeltek a fesztiválon az ENSZ-szel közösen. A folyamatos jogi tanácsadó szolgálat mellett jóval több lehetősége lesz a látogatóknak, hogy kicsit megismerjék a törvényeket, a bíróság működését és saját jogaikról is felvilágosítást kaphassanak - ígérik a szervezők.

A Fővárosi Bíróság fiatal bírái, titkárai és fogalmazói munkajogi, kábítószer ügyi, menedékjogi és a családon belüli erőszakhoz kötődő beszélgetésekkel minden nap reggeltől estig várják az érdeklődőket. Délutánonként 14-15 óra között ismert meséken keresztül mutatnak be egy-egy jogi helyzetet. Szó lesz a mézfüggő Micimackóról, a Kiskakas és a török szultán vitájáról és a hidegvérű gyilkos Toldi Miklósról is. A szervezők szerint így játékos formában szerezhetnek jogi ismereteket a látogatók. Kvízjátékok és próbatárgyalások is lesznek, de személyes problémákkal is fel lehet majd keresni a sátrat.

A Fővárosi Bíróságon az [origo]-nak azt mondták: a programok egyik legfontosabb célja, hogy felhívja rá az emberek figyelmét, hogy nem kell minden vitás ügyet bíróságon megoldani. Emellett szeretnék elérni azt is, hogy nyitottabbá, ismertebbé váljon a bírósági munka.

Focimeccs és vita politikusokkal

Az Országgyűlés sátrának egyik legizgalmasabb programja talán a szombat délután 16 órakor kezdődő focimeccs, ahol a Szigetválogatott mérheti össze erejét a parlamenti sportegyesült focicsapatával. Deutsch Tamásnak, Bánki Eriknak vagy Gémesi Györgynek adhatnak kötényt a rátermettek.

Emellett minden nap lesznek kerekasztal beszélgetések, ahol a pártok szakpolitikusai és külső szakértők vitatnak meg egy-egy témát. Szó lesz a drogokról, az eutanáziáról, a fogyatékosok helyzetéről, a klímaváltozásról és az EU-ról is. Akit érdekel, az mindent megtudhat az Országgyűlés munkájáról és felépítéséről is. Ugyanezt a célt szolgálja a parlamenti társasjáték. A kínálatot fotókiállítások és az "Én Parlamentem" című gyerekrajz-pályázat néhány darabja színesíti majd.

Toll, bögre, póló, frizbi

Az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) és az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala (OJBH) is kint lesz a Szigeten. Az OBH sátrában szó esik majd az adatvédelemről, a fogyatékosokról, a türelmi zónákról, kisebbségi ügyekről. Pénteken egyszerre látogat ki a Szigetre a négy országgyűlési biztos. Az OBH a kisebbségi, adatvédelmi, emberi- és állampolgári jogi témákban helyesen kitöltött totókat kisebb ajándékokkal, tollakkal, pólókkal bögrékkel jutalmazza, melyeket a hivatal logója díszít. Ezen kívül lehetőség lesz a helyszínen arra is, hogy vélt jogsértések esetén panaszt tegyenek a látogatók az OBH munkatársainál.

Az OJBH tanácsadást és jogsegélyszolgálatot tart majd a Szigeten. Ezen kívül tematikus napokat rendeznek, ahol a diákok és a tanárok jogairól is szó lesz. Bemutatnak majd néhány, a tanulók jogvédelmét vagy közösségi munkára ösztönzését szolgáló iskolai rendszert is. Itt is lehet majd totózni. A jutalom a hátizsákoktól a frizbikig terjed.

Minisztériumok a Szigeten

Kint lesz a Szigeten az ifjúsági és az egészségügyi minisztérium, illetve az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal is. A GYISM sátrában beszélgetések, koncertek, színházi előadások és mozifilmek várják majd a látogatókat. Az információóceán titkai, jóga, pantomim, könnyű- és komolyzene szerepel többek között a műsoron.

Az egészségügyi tárca két sátrat állít. Az egyik helyszínen dohányzás ellenes interaktív kiállítással hívják fel a figyelmet a cigi káros hatásaira. A helyszín hatásosnak ígékezik: mindenki megnézheti magát nikotintól sárgálló fogakkal és megszagolhatjuk cigibűzös szánkat is. A másik sátorban a biztonságos szexről és az AIDS-ről lesz szó. A helyesen kitöltött tesztekért óvszer jár. AIDS-szűrés és tűcsere viszont nem lesz. Az esélyegyenlőségi minisztérium gyerekrajz-versennyel, a nemi szerepekről szóló kvízzel és roma-nem roma közös zenéléssel csábít.

Mint az elmúlt években, idén is kint lesz a Magyar Honvédség. A paintball pálya  mellett, katonai gépjármű-bemutatóval, csocsó asztalokkal és katonai kantinnal várják a szigetlakókat. Ígéretes programnak tűnik a karaoke, de aki nem vigyáz eléggé, azt akár be is sorozhatják a honvédség emberei.