Az augusztus végére tervezett kormányátalakításkor SZDSZ-es miniszterek is távozhatnak. A párt személyi kompromisszumokra is kész, jelentették be csütörtökön.

"Az SZDSZ szempontjai érvényesítése érdekében személyi kompromisszumokra is kész" - jelentette ki csütörtökön Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Medgyessy Péter miniszterelnök korábban már bejelentette, hogy augusztus végén átalakítja kormányát. Valószínűleg távozik a lemondani kész sportminiszter Gyurcsány Ferenc, és novembertől nem lesz a kormány tagja Kovács László külügyminiszter sem. Korábban többször felvetődött az SZDSZ-es Csillag István gazdasági miniszter távozása is, de az ő sorsáról hivatalosan még nem nyilatkozott senki sem. Medgyessy Péter viszont hétfőn arról beszélt, hogy szerkezeti átalakítások is várhatók a kormányban, márpedig a legtöbb informális hír szerint a gazdasági tárcát érintheti ilyen típusú átalakítás.

Horn Gábor e tervekkel kapcsolatosan azt mondta, hogy az SZDSZ megfontolná a tárca szétválasztásának lehetőségét, de újabb minisztérium felállításával nem értenek egyet. Sőt, az SZDSZ azt szeretné, ha a kormány átalakulása után csökkenne a kormányzati apparátus létszáma, sőt, akár a miniszterek számát is lehetne csökkenteni. Horn azt is elmondta, hogy nem szeretne az SZDSZ új tárcákat, és cserélni sem akarnak egy szocialista vezetésű minisztériummal.

Horn Gábor csütörtökön arról beszélt, hogy az SZDSZ az adócsökkentés, a kisebb állam megvalósulása és a liberális értékek érvényesítése érdekében kész személyi kompromisszumokra, vagyis a kisebbik kormánypárt miniszterei közül is távozhatnak. Ezzel együtt Horn szerint a párt elégedett minisztereivel. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a jövő héten tárgyal Medgyessyvel a kormány átalakításáról.