Tilos az ivóvíz fogyasztása Esztergomban és környékén; az Esztergomi Területi Védelmi Bizottság csütörtökön délután megelőző célú intézkedésként azonnali hatállyal megtiltotta a vezetékes víz ivási és főzési célú fogyasztását. A polgárok a szavazókörökben juthatnak ivóvízhez.

Az Esztergomi Területi Védelmi Bizottság közleményben adta hírül, hogy megelőző céllal azonnali hatállyal megtiltja a vezetékes víz ivási és főzési célú fogyasztását és felhasználását Esztergom, Esztergom-Kertváros és Tokodaltáró településeken a lakosság, az intézmények és a vendéglátó-ipari egységek számára. Az említett települések polgárai az ismert szavazókörökben ma este hét óra után, este tizenegy óráig juthatnak zacskós és palackozott ivóvízhez. A bizottság intézkedett arról, hogy a három érintett településen a lakosság ivóvízzel történő ellátását lajtos gépjárművek is segítsék.

A tilalom elrendelésére azért került sor, mert a múlt pénteken a dorogi hulladékégetőből több mint 100 köbméter szennyezőanyag, fáradt olaj és oldószer került a Kenyérmezei-patakba, majd onnét a Kis-Dunába, s az ivóvízellátást biztosító parti kutak közelébe. A veszélyes anyag elfolyásának észlelése után értesített Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség azonnal megkezdte a kármentesítést, amely jelenleg is tart.

Lágler Katalin, a szennyező anyagot kibocsátó Onyx Kft. igazgatója a távirati irodának elmondta, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó fémtartály meghibásodásának okát vizsgálják, s annak lehet műszaki oka, emberi mulasztás vagy mindkettő. Hozzátette: a vizsgálat még legalább egy hétig tart, ezért érdemben nyilatkozni csak annak befejeződése után tud.