Három témakörben is vitázni akar a Fidesz a 19-re kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen. Eddig csak a privatizáció leállítása miatt akarták összehívni a képviselőket, de most szeretnék napirendre venni a standolás és a sorkatonaság ügyét is.

Hétfőn átadja a Fidesz azokat az aláírásokat, melyek alapján várhatóan augusztus 19-én rendkívüli ülést tart a parlament. Hetvenkét képviselő aláírása kell ahhoz, hogy a nyári szünetet tartó Országgyűlés vitanapot tartson.

A Fidesz már korábban jelezte, hogy a privatizáció leállítása érdekében rendkívüli ülést kezdeményez. Rogán Antal fideszes képviselő pénteken azt mondta, hogy további két napirendi pont is szerepelni fog az ellenzéki párt javaslatában.

A Fidesz több állami cég privatizációjának leállítását fogja kezdeményezni. Ezek a következők: a Magyar Villamosművek Rt., a posta, a hollóházi és a Zsolnay porcelángyár, a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., a 24 Volán-társaság, a Richter gyógyszergyár, a Tokaj Kereskedőház, a bábolnai és a bólyi mezőgazdasági részvénytársaságok, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok és a Mol állami része. Az MDF egyetért azzal, hogy e társaságokat nem kellene eladni, és ezért a kisebbik ellenzéki párt is támogatja a vitanapot. Az SZDSZ is akarja a rendkívüli ülést, de a szabad demokrata képviselők arról vitáznának, hogy ezeken a cégeken kívül mit adjon el még az állam.

A Fidesz két további ügyről is akar tárgyalni. A párt indítványt nyújt be a sorkatonai szolgálat megszüntetéséről. A kormány már eldöntötte, hogy felfüggeszti sorozásokat, de a kötelező szolgálat eltörléséről még nincs jogszabály. A pártok egymást vádolják, mert nem sikerült még megegyezniük a sorkatonaság eltörlésének módjáról.

A Fidesz a napi standolás intézményének megszüntetéséről is szavazna. A jövedéki törvényben szereplő standolást augusztus óta kell végeznie az alkoholt is forgalmazó vendéglátóknak. A napi italelszámolás vezetése miatt tiltakoztak az érintettek, és korábban fideszes és szocialista politikusok is kezdeményezték a nyilvántartási rendszer egyszerűsítését.