A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki szombaton a Törökbálinton felrobbant raktár ügyvezető igazgatóját, de a cég másik két vezetőjével ellentétben őt nem vették őrizetbe. A rendőrség szerint "kósza hír", hogy merénylet történhetett, viszont engedély nélkül tárolt anyagok robbantak fel. A raktárban illegálisan tartott fekete lőpor robbant be, majd egy közeli ház padlója alá rejtett fegyverek is felrobbantak. A lakóház tulajdonosát már azonosította a rendőrség. A rendőrség megállapította, hogy nem merült fel szándékosságra utaló adat.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki szombatra virradó éjjel a Pyro-Technic Kft. ügyvezető igazgatóját is a törökbálinti robbanás kapcsán - közölte Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány szombaton.

A cég két másik vezetőjéhez hasonlóan az ügyvezető igazgatót is robbanóanyaggal való visszaélés alapos gyanújával hallgatták ki, őt azonban nem vették őrizetbe. A kihallgatásról a rendőrfőkapitány részleteket nem közölt a főkapitány.

A csütörtökön Törökbálinton történt robbanás kapcsán jelenleg három ember van őrizetben, a Pyro-Technic Kft. műszaki igazgatója és üzemvezetője, valamint egy személy, aki házában engedély nélkül tárolt ipari robbanóanyagokat, lőszereket, taposóakna gyutacsokat.

A Pyro-Technic tulajdonában volt az a raktár, mely csütörtök délután felrobbant Törökbálinton. A  robbanás miatt három ember életét vesztette, több ház leégett és ötven autó megrongálódott.

A cég két vezetőjének őrizetbe helyezését a rendőrség azért kezdeményezte, mert a gyár területén engedély nélkül tartottak fekete lőport. A legfrissebb rendőrségi közlemény szerint két robbanás is történt csütörtökön: először az illegálisan tartott fekete lőpor robbant fel, majd később haditechnikai eszközök és ipari robbanószerek következtek. Utóbbi eszközök nem a raktár területén voltak, hanem egy közeli lakóház padlója alatt. A ház tulajdonosát már azonosította a rendőrség, "a helyszínen nyomozati cselekmények folynak". A lakóházban tartott lőszerek, szétszerelt aknák és kézigránátok miatt várhatóan további két ember vehetnek őrizetbe.

A Pyro-Technic üzemvezetője és műszaki igazgatója ellen robbanószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A raktárban tárolt fekete lőpor rendkívül robbanásveszélyes anyag, a legkisebb surlódástól is berobbanhat. A cég korábban kért ugyan engedélyt a bányaigazgatóságtól, hogy fekete lőport tarthasson, de ezt nem adták meg nekik. A raktárban ugyanis nem voltak adottak a műszaki feltételek, például nem tudták megoldani a lőpor hűtését. Márpedig ez kötelező lett volna.

A rendőrség azt még nem tudja, hogy a raktár melletti lakóház padlója alá hogyan kerültek fegyverek.

Korábban az MTI azt közölte, hogy egy ismeretlen személy a csütörtöki törökbálinti robbanás előtt fél órával a következő SMS-t küldte egy kereskedelmi rádiónak: "ha tűzijátékot akarnak látni, menjenek Törökbálintra!" A rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal megvigázsgálták az Extrém Rádió műsorát, és megállapították, hogy az üzenet akkor érkezett, amikor már égett a gyár. Vagyis nem igaz, hogy előre szólt volna valaki a robbanásról. Arról is érkezett hír, hogy  robbanószerkezetet találtak a romok között, de kiderült, hogy ez sem volt igaz. Ignácz István dandártábornok, pest megyei rendőrfőkapitány péntek délután azt mondta, hogy "nem merült fel szándékosságra utaló adat vagy gyanú, ezért a rendőrség nem is vizsgálja ezt".

Három áldozata van a robbanásnak

A csütörtöki robbanás következtében három ember meghalt, 10 könnyebben megsérült. Az elsőként megtalált áldozatot, egy 23 éves budapesti férfit a raktár egyik tulajdonosa a helyszínen azonosította. Az éjszaka folyamán megtalált második holttestet még nem sikerült azonosítani, mivel szinte a felismerhetetlenségig megégett. A robbanás harmadik áldozatának maradványait csak pénteken dél körül találták meg. Mindhárman a felrobbant raktár dolgozói voltak. Mindhárman huszonéves nőtlen férfiak voltak.

Meghalt a Tv2 egyik munkatársa is egy, a törökbálinti robbanáshoz kapcsolódó balesetben. A 33 éves gyártásvezető, Tuba Sándor motorbalesetet szenvedett, amikor a törökbálinti robbanásról készített légi felvételeket szállította a televízióba.

Levonultak a tűzoltók a robbanás helyszínéről

Befejezték a tűzoltók a munkát a törökbálinti robbanás helyszínén, a területet a rendőrségnek adták át - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken este. Ugyanakkor mint mondta, a robbanás körülményeinek vizsgálatában a tűzoltóság szakemberei továbbra is részt vesznek. Elmondta: a robbanás környezetében minden parázslást eloltottak. A szóvivő tájékoztatása szerint összesen 150 tűzoltóval és 50 gépkocsival - köztük 30 tűzoltóautóval - vonultak ki a helyszínre.

A rendőrség megkezdte a robbanás után szétszóródott, fel nem robbant pirotechnikai eszközök gyűjtését a környéken. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy amennyiben a 70-es út mentén találnak még fel nem robbant pirotechnikai eszközöket, akkor azokhoz ne nyúljanak hozzá, mert életveszélyesek.