A rendőrségi vizsgálat eredményétől függetlenül fizet a biztosító a törökbálinti robbanásban megrongálódott ingatlanok és gépkocsik tulajdonosainak. A kárszakértők a hétvégén is folytatják a kárfelmérést és a biztosítással nem rendelkezők kárait is számba veszik.

A biztosító fizet a törökbálinti robbanásban sérült 50 ház és tucatnyi gépkocsi biztosítással rendelkező tulajdonosának, függetlenül attól, hogy a rendőrségi vizsgálat mikor és milyen eredménnyel zárul - mondta az MTI-nek Herbert Timea, az Allianz-Hungária Biztosító pr-vezetője. Az Allianz Hungária Biztosítóhoz péntek délutánig alig egy tucatnyi kárbejelentés érkezett, az eddig felmért károk becsült értéke több millió forint, ami azonban még csak töredéke lehet a tényleges kárnak. A biztosító kárszakértői a hét végén is folytatják a kárfelmérést, s az önkormányzat kérésére azoknak az ingatlan- és gépjármű-tulajdonosoknak a kárait is számba veszik, akik nem rendelkeztek biztosítással, s így nem számíthatnak kártérítésre a biztosítóktól. Az eddig bejelentett károk zöme üvegkár, illetve a nyílászárók, a tetők és a házak berendezéseinek sérülése. A gépjárművekben felmért károk többsége üvegkár.

A detonációt okozó Pyro-Technik Kft. vagyon- és felelősségbiztosítást is az Allianz-Hungária Biztosítónál kötötte - mondta Herbert Timea. A szerződés részleteiről azonban - mivel az biztosítási titoknak minősül - semmilyen felvilágosítást nem adhatnak, azt csak az érintett cég teheti meg  - tette hozzá. A Pyro-Technik Kft. 1 millió forintos felelősségbiztosítással rendelkezett. 

A károsultak lakás- és casco-biztosításait az Allianz Hungária Biztosító mellett az ÁB-Aegon és a Generali-Providencia biztosító kezelte.    

A biztosítók szerint a gyúlékony anyagokat és eszközöket gyártó és tároló üzemek különösen veszélyesnek minősülnek, azokra minden részletre kiterjedő felmérést követően egyedi szerződéseket kötnek a biztosítók. A szerződésekre kártérítést azonban csak a szerződésben előírt szabályok és biztonsági intézkedések megtartása esetén fizetnek. Ha a társaság a szerződésekben foglaltaktól eltér vagy illegális tevékenységet folytat, kártérítésre nem kerül sor. A vétkes céggel szemben a biztosítónak arra is van jogi lehetősége, hogy az általa - jelen esetben például a lakás- és casco-biztosításokra  - kifizetett összegekre beperelje a károkozót.