A Magyarországon megtermelt dinnye 80 százalékát exportálják a termelők, ebből következően nagyon jó a magyar dinnye európai uniós piaci helyzete - mondta pénteken a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója Medgyesegyházán.

Mártonffy Béla a tizedik medgyesegyházi dinnyefesztivál szakmai fórumán megtartott előadásában közölte, hogy a dinnye külpiaci értékesítésében nem hozott jelentős változást Magyarország európai uniós tagsága, hiszen arányait tekintve idén is annyi dinnyét értékesítünk külföldön, mint az előző években.

A fő felvevőpiacok között Németországot, Lengyelországot és Csehországot nevesítette. Mint mondta, Magyarország piaci pozícióját javítja a fő importáló országokhoz való földrajzi közelség, illetve az a tény, hogy a legnagyobb európai dinnyetermelők - Spanyolország, Olaszország és Görögország - terményei hamarabb futnak ki az uniós piacon. Magyarország az ötödik dinnyeexportőrnek számít a világon.

A szakember becslése szerint az idei termés várhatóan 210 ezer tonna lesz, ami több mint 30 ezer tonnával elmarad a tavalyitól, de ez a mennyiség biztos piacra talál itthon és külföldön.

Mártonffy Béla előadásában kritikával illette a legnagyobb hazai dinnyetermelő-terület, Békés megye gazdálkodóit, akik még mindig nem alakítottak működőképes és hatékony termelői értékesítői szervezetet.Ezt azért nehezményezte, mert szerinte ezzel védhető ki, hogy a felvásárlók áron alul vigyék el Békésből a dinnyét.

Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere ezzel kapcsolatban kijelentette: "nem hiszünk egymásban, nem vagyunk hajlandóak együttműködni, képtelenek vagyunk az összefogásra. E nélkül nem lehet eredményes piaci pozíciókat elérni".

A település első embere felkérte Mártonffy Bélát, hogy a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csütörtöki bejelentésének megfelelően tegye meg feljelentését a dinnyét beszerzési ár alatt értékesítő bevásárlóközpontok ellen a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amihez a térség gazdáinak támogatását is felajánlotta.