Nagy tiltakozást váltott ki a napokban, hogy a Bábolna Rt. a privatizáció egyik lépéseként eladná békéscsabai baromfifeldolgozó üzemét. Ha az üzemre - amelyet a városi vezetés szerint a Bábolna Rt. lehetetlen körülmények között, feldarabolva akar eladni - egy hónapon belül nem érkezik vételi ajánlat, bezárják. Ezzel 1200 ember munkahelye szűnne meg. A megyei és városi vezetés az ÁPV Rt.-nél és a kormánynál tiltakozik az értékesítés módja ellen, és közgyűlés összehívását kezdeményezi.

A Bábolna Rt. szétdarabolva értékesítené üzemeit. A veszteséges békéscsabai baromfigyárból nemrég eladtak egy 300 milliót érő gépsort értékének tíz százalékáért, az üzemet pedig egy hónapon belül szeretnék bérbe adni vagy eladni. Velkey Gábor SZDSZ-es alpolgármester szerint a gépsorok eladásával az üzem privatizációját lehetetlenné tették, mert így veszteségessé vált a baromfifeldolgozás, és az üzemet senki nem veszi meg. Így 1200 munkahely kerül veszélybe, és a beszállítók is megsínylik majd az üzem esetleges megszűnését.

A Bábolna Rt. egyébként nyereséges egységeiből létrehozta a Bábolna Élelmiszer-ipari Rt.-t, ami vonzó lehet a befektetőknek. Békéscsaba kormánypárti alpolgármesterei szerint a Bábolna Rt. a privatizáció előtt "profiltisztította" a békéscsabai céget. Augusztus 17-ére összehívták a békéscsabai közgyűlést, ezenkívül konkrét lépéseket kértek az ÁPV Rt.-től és a kormánytól, a Bábolna Rt. tulajdonosától az "eredeti állapot visszaállítását" kezdeményezve - mondta el Velkey Gábor. Azaz azt kérik, hogy vigyék vissza az elszállított gépsorokat és vizsgálják felül a szerződéseket. "Nem a privatizáció tényével, hanem a mikéntjével van probléma" - mondta Velkey, hozzátéve, hogy az általuk javasolt megoldást követve a munkahelyek jelentős része megtartható lenne.

Az üggyel kapcsolatban egyébként információink szerint a megyei közgyűlést is össze fogják hívni. A múlt héten Tóth Károly MSZP-s képviselő tárgyalni próbált a Bábolna Rt. vezetőjével, Velez Zoltánnal, de ezek a kezdeményezések nem vezettek eredményre. "Nem voltak nagyon nyitottak az alternatív megoldásokra" - mondta Velkey. A Bábolna Rt.-nél az [origo]-nak csak annyit mondtak, hogy nem adhatnak ki semmilyen információt az üggyel kapcsolatban. Nem tudtuk meg azt sem, érkezett-e már valamilyen vételi ajánlat a baromfifeldolgozóra.