Egyre több vályogból épült ház sérül meg a Hernád mentén, miután a folyó apadni kezdett. Eddig összesen 146 épület rongálódott meg a víz levonulása után, a száradás miatt. A következő éjszakát még hatvankilencen kénytelenek otthonukon kívül tölteni.

Hatan költöztek vissza szombaton sérült, de lakható házaikba azok közül, akiket a Hernád áradása miatt telepítettek ki az elmúlt napokban; az elkövetkező éjszakát még hatvankilencen kénytelenek otthonukon kívül tölteni - tájékoztatta Szabó Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton.

Elmondta, hogy miközben szombaton tovább tartott a Hernád apadása, bekövetkezett az, amit szakemberek a napokban jeleztek: a víz levonulása után, a száradás miatt egyre több vályogból épült ház sérül meg a Hernád mentén, számuk jelenleg 146.

"Félő, ez a szám még nem a végső. Augusztus 10-én szakértői bizottság járja végig a sérült épületeket, vizsgálja felül állagukat" - tette hozzá. Szabó Péter tájékoztatása szerint a kitelepítettek közül harmincegyen rokonoknál, ismerősöknél, harmincnyolcan önkormányzati épületekben töltik a következő éjszakát.

A Hernád gyors apadása szombaton is folytatódott, Hidasnémetinél 59 centimétert mutat a vízmérce, Gesztelynél 170 centimétert. A folyó 415, illetve 450 centiméterrel tetőzött a kritikus napokban - mondta Papp Zoltán, az észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi ügyeletese.

Szakemberek szerint a víz lényegében már elérte azt a szintet, amely lehetővé tenné az első fokú árvízvédelmi készültség megszüntetését, ám miután a gátak, védművek helyreállítása még tart, ezért a készültségi fokozat feloldása csak a jövő héten várható.