Eddig senki sem fordult orvoshoz Esztergomban olyan tünetekkel, amelyeket a vezetékes víz fogyasztása okozhatott. A Kenyérmezei-patakba és onnét a Kis-Dunába múlt pénteken folytak különböző szennyezőanyagok. Miután az esztergomi önkormányzat megkapta a szennyezést okozó anyagok listáját, azonnal megtiltotta a vezetékes víz fogyasztását.

Az esztergomi házi- és gyermekorvosoknál eddig senki nem jelentkezett olyan tünetekkel, amelyeket a vezetékes víz fogyasztása okozhatott, noha a dorogi veszélyes hulladék-égetőműből kikerült szennyeződés után, a késedelmes tájékoztatás miatt csak hat nappal később rendelt el fogyasztási tilalmat a város önkormányzata - mondta a hivatal sajtóreferense.

"A Kenyérmezei-patakba és onnét a Kis-Dunába kifolyt szennyezőanyagok listájának kézhez vétele után az önkormányzat azonnal megtiltotta a vezetékes víz fogyasztását és főzési célra való felhasználását" - közölte Takács István.

Hozzátette: azóta palackozott vízzel látják el folyamatosan a lakosságot. Emellett hét tartálykocsiból is lehet beszerezni egészséges vizet. A kocsi egyike a szlovákiai Érsekújvárról jött segíteni. Elmondta, hogy a lakosság türelemmel viseli el a megelőző célú rendelkezést, ezért a vízkiosztó helyek nyugalmának megőrzésére ügyelő rendőröknek eddig sehol sem kellett intézkedniük.

"Az önkormányzat azt is fontosnak tartja, hogy a tiltó rendelkezés miatt Esztergom ne váljon kihalt várossá, ezért a vendéglátóipari egységeknek is juttat tiszta vizet. Emellett megteremti annak feltételeit is, hogy folytatódhassanak az eddigi sikeres várszínházi rendezvények és hogy ne maradjanak el a hagyományos Ünnepi Szent István Napok sem" - mondta a sajtóreferens.

Szombaton délelőtt a katasztrófavédelem kérésére az Esztergom szomszédságában lévő Tát nagyközség víztornya mellé települt a Fővárosi Vízművek Rt. egy, úgynevezett mobil vízkonzerv-gyártó gépsora.

"Az itteni, kiváló minőségű karsztvízből a berendezés óránként 1.500 darab egyliteres zacskót tölt meg vízzel, s addig maradunk, amíg szükség lesz munkánkra" - tájékoztatta a távirati iroda tudósítóját Taraszovits András, a vízmű osztályvezetője. Az első szállítmányok azóta már megérkeztek a vízkiosztó helyekre.