Összeférhetetlenségi eljárást akar a Fidesz Wekler és Gráf ellen

2004.08.09. 14:54
A Fidesz összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Gráf József szocialista és Wekler Ferenc szabad demokrata képviselővel szemben a parlament mentelmi bizottságánál. Gráf József ellen egy privatizációs ügy kapcsán, Wekler Ferenccel szemben pedig egy borvidék átminősítése miatt mondaná ki az összeférhetetlenséget a Fidesz. Wekler szerint ilyen alapon fideszes képviselők ellen is indíthatnának eljárást, mivel két fideszes is kapott vissza nem térítendő támogatás szőlőtelepítésre.

Gráf Józseffel szemben a bólyi mezőgazdasági részvénytársaság magánosítása, Wekler Ferenc parlamenti alelnökkel szemben pedig a mórágyi borvidék átminősítése kapcsán kezdeményezi az eljárást a Fidesz - közölte Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy a mentelmi bizottság szocialista elnöke az eljárások lefolytatását nem akadályozza meg. 

A bólyi mezőgazdasági részvénytársaság Európa legértékesebb termelő üzeme, amely eddig nyereséges volt - jelentette ki Szijjártó, aki hozzátette: a privatizációra az Invest Group Rt. jelentkezett; a részvénytársaságot alkotó cégek egyikének Gráf József az igazgatótanácsi elnöke. A magánosítás előtt az MSZP agrárkabinetje többször is megbeszélést folytatott az ÁPV. Rt. illetékeseivel - tette hozzá a fideszes honatya. A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselő a képviselői megbízatásának felhasználásával jogosulatlanul bizalmas információkat nem szerezhet, illetve nem használhat fel - emlékezetett Szijjártó Péter. "Mivel a fenti megbeszélések a tudomásunkra jutottak, és mivel a képviselők jogállásáról szóló törvény az előbb elhangzott mondatot is tartalmazza, ezért a Fidesz összeférhetetlenségi indítványt kezdeményez Gráf József szocialista országgyűlési képviselő ellen" - tette hozzá.

Wekler: Szijjártó a frakciótársai elleni is indítson eljárást

Szijjártó Péter fideszes képviselő indítson frakciótársaival, Demeter Ervinnel és Mádi Lászlóval szemben is összeférhetetlenségi eljárást szőlőtelepítési támogatásuk miatt - reagált a Fidesz kezdeményezésére Wekler Ferenc, aki utalt arra, hogy Demeter Ervin 2004-ben mádi földjeire kapott vissza nem térítendő támogatást. Ilyen támogatást kapott Mádi László fideszes országgyűlési képviselő felesége, Mádiné Majtényi Györgyi 2004-ben egerszóláti ültetvényére - tette hozzá. Demeter Ervin vezette a Fidesz tárgyalócsoportját a bortörvényről szóló négypárti tárgyalásokon, és a parlament által elfogadott törvény "privilegizált helyzetbe hozta a tokaj-hegyaljai borvidéket, amelyen Demeter úrnak ültetvénye van, és amelyhez ültetvénytelepítési támogatást kapott állami pénzen" - jelentette ki Wekler Ferenc, aki hozzátette, hogy 1998-ban Font Sándor MDF-es képviselő is kapott szőlőtelepítésre vissza nem térítendő támogatást.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK