Fekete lőpornál durvább anyag robbanhatott Törökbálinton

2004.08.10. 11:56

A pirotechnikai eszközökhöz használatos anyagoknál jóval durvább hatású, úgynevezett brizáns robbanószer nyomaira bukkantak a rendőrségi szakértők a törökbálinti robbanás helyszínén. Az érintett cég vezetői viszont továbbra is tagadják, hogy bármilyen illegális anyagot tároltak volna a telepen. Az orvos szakértői vizsgálatok még folynak, de előzetesen annyit tudni, hogy az egyik elhunyt személy még a robbanás előtt megégett.

A rendőrség továbbra is kitart amellett, hogy illegálisan tartott robbanóanyag okozta a múlt csütörtöki, három halálos áldozatot követelő robbanást a Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárában. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese, Csapi Balázs az [origo]-nak elmondta, hogy a helyszínen lefoglalt mintákból a vegyész szakértők úgynevezett brizáns robbanóanyagra utaló nyomokat találtak. A nyomozást vezető rendőr közlése szerint ebbe az anyagcsoportba tartozik többek között a hexogén és a TNT is, amelyek jóval pusztítóbb hatású robbanószerek, mint a fekete lőpor. A rendőrség szerint ugyanakkor utóbbiból is volt a raktárban.

Csapi Balázs elmondta, a szakértők a helyszínen keletkezett krátert vizsgálva arra jutottak, hogy nem egy-két kiló, hanem - anyagtól függően - 10-100 kiló robbanószer robbant fel.

Az alezredes emlékeztetett arra, hogy a pirotechnikai cég még áprilisban próbált engedélyt szerezni fekete lőpor tárolására, erre azonban az illetékes bányakapitányságtól nem kaptak engedélyt. Kérdésünkre Csapi Balázs elmondta, hogy brizáns robbanóanyagra nem vonatkozott a kérelem, de hiába is kért volna a cég, arra ugyanis biztosan nem kapott volna engedélyt.

A cégnél az [origo] megkeresésére azt közölték, hogy senki nem nyilatkozik. Az ügyvezető és a gazdasági igazgató ügyvédje, Szekér Gyula kérdésünkre annyit mondott, hogy a cég sem Törökbálinton, sem peremartoni telephelyén nem tárolt semmilyen illegális anyagot. A cégvezetők határozottan állítják azt is, hogy a pirotechnikai eszközökben lévőn kívül nem volt fekete lőpor a raktárban.

A rendőrség közben kivonult a kft. peremartoni telephelyére is, ahol lefoglaltak különböző eszközöket. Az [origo] információi szerint a cég vezetői vitatják azt, hogy a lefoglalt gyújtózsinór katonai eszköznek minősül-e. Kifogásolják azt is, hogy a rendőrség gyutacsként foglalt le tárgyakat, amelyek szerintük csupán a tűzoltó készülékbe való patronok.

A robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsított négy cégvezetőt hétfőn szabadlábra helyezte a bíróság arra hivatkozva, hogy ez a bűncselekmény csak szándékosan követhető el, márpedig ebben az esetben nincs erre utaló jel. A bíróságon a cég műszaki igazgatója azt mondta, hogy a raktárban felrobbant anyagot csak külső behatásra lehetett felrobbantani, amihez detonátorra volt szükség.

A nyomozást vezető Csapi Balázs ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, eddig semmi nem utal arra, hogy külső személynek köze lenne a robbanáshoz. Hozzátette: ha bárki is használt volna detonátort, annak a maradványait a szakértők megtalálták volna a helyszínen. A rendőrség ellenőrizte azt is, hogy kik tartózkodtak a robbanást megelőző órákban a telepen, megkérdezték a környéken lakókat, de nem találtak idegen személyre utaló jelet. Ennek ellenére ezt a lehetőséget is számon tartják mint nyomozási verziót - tette hozzá.

Az alezredes elmondása szerint még folyik a robbanásban meghalt személyek orvos szakértői vizsgálata. Előzetesen annyit tudni, hogy a robbanás középpontjában tartózkodó személy vélhetően még a detonáció előtt megégett. Valószínűleg ez a tűzhatás váltotta ki a robbanást is. A rendőrség által meghallgatott tanúk emellett arról számoltak be, hogy a helyiségből anyagmozgatás hangjait hallották, majd jajkiáltást, és utána bekövetkezett a robbanás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK