Sztrájkbizottságot hozott létre a fővárosi MÁV Kórház és központi rendelőintézet önálló szakszervezete, mivel az intézmény dolgozói júliusban átlagosan bruttó 20-25 ezer forinttal kevesebb fizetést kaptak, mint egy hónappal korábban. A szakszervezet szerint további megszorító intézkedések várhatóak és a a bizottság bármikor kiadhatja a sztrájkfelhívást.

"A négy évvel korábbi szintre visszafejlesztett jövedelem általános felháborodást keltett a munkavállalók körében" - áll a MÁV Kórház dolgozóit tömörítő szakszervezet MTI-hez eljuttatott közleményben. A szakszervezet szerint a kórházi dolgozókat ért veszteség jelentős része a stratégiai fontosságú munkahelyeken járó bérkiegészítés egyoldalú megvonásából származik, ugyanis az utóbbi négy évben a korábbi kórházvezetés külön-megállapodásban szabályozta a fokozatosan növekedő bérkiegészítés mértékét. Az intézkedés a kulcsfontosságú munkahelyeken dolgozók megtartását szolgálta, ehhez képest az intenzív osztály, az aneszteziológiai-részleg, a kardiológia-őrző, az idegőrző, a művese-állomás és a krónikus osztály "amúgy sem túlfizetett" közalkalmazottainak a bérkiegészítés megvonásából 15-25 ezer forint vesztesége származott - kifogásolja a szakszervezet.

A közlemény kitér arra is, hogy a bérkiegészítés elvesztésén felül az ügyeletet ellátó személyzetet további hátrány is érte, mivel átlagosan negyven százalékkal csökkent az ügyeletért járó díjazás; emellett az éjszakai pótlékot az eddigi 50 százalékról 40 százalékra csökkentették.

A szakszervezet a közleményében munkáltatói forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy az intézmény vezetése 17 százalékkal kívánja csökkenteni a havi bérkeretet, s ennek érdekében még további megszorító intézkedéseket tervez.

"Mivel a szakszervezet minden, a sztrájk megtartására vonatkozó jogi kritériumnak eleget tett, a sztrájkbizottság bármikor kiadhatja a sztrájkfelhívást" - áll a közleményben.

A MÁV kórház dolgozói, az önálló szakszervezet felhívására július 9-én, pénteken délelőtt kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, hogy a munkáltatót rákényszerítsék a június 30-án megszűnt kollektív szerződés megkötésére. A munkabeszüntetés ideje alatt a kórház vezetése jelezte tárgyalási szándékát, s az egyeztetések nyomán július 16-án az intézményben működő másik két szakszervezettel aláírták az új kollektív szerződést. A megállapodás azonban mégsem lépett életbe, mert azt az önálló szakszervezet elutasította.

Az érdekképviselet indoklásában kiemelte: nem vállalhatták annak következményét, hogy a kórház közalkalmazottai az új megállapodás szerint esetleg kevesebb pénzbeli juttatásra legyenek jogosultak mint korábban.