Nemzetközi elfogatási parancsot adott ki a zámolyi romák szószólójaként ismertté vált Krasznai József ellen a Székesfehérvári Városi Bíróság. A körözés oka, hogy Krasznai három alkalommal nem jelent meg a bíróságon.

Krasznai József ellen két rendbeli megrontás, tíz rendbeli választási csalás, személyi szabadság megsértése és közúti veszélyeztetés bűntett, illetve segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt folytatnak eljárást - közölte a Fejér Megyei Bíróság elnöke, Soós Gyula.

 

Az első tárgyaláson 2003 decemberében a zámolyi romák szószólójaként híressé vált Krasznai megjelent, az ellene felhozott vádakat nagyrészt tagadta. Az azt követő három tárgyaláson azonban nem jelent meg, így elfogatóparancsot adtak ki ellene, ami május 1-je után vált nemzetközi érvényűvé.

 

Amennyiben Krasznai menedékjogot kapna Franciaországban, akkor is kiadható, hiszen uniós csatlakozásunk óta ilyen esetekben a menedékjogot nem veszik figyelembe - tette hozzá a megyei bíróság elnöke. Soós megjegyezte: kevés a rendelkezésre álló egyértelmű bizonyíték Krasznai József ellen ahhoz, hogy távollétében elítéljék. Elítéléséhez további tanúmeghallgatások és bizonyítási eljárás szükséges.

 

Krasznai Józseffel szemben a székesfehérvári rendőrkapitányság is eljárást kezdeményezett személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - közölte Kész Mónika szóvivő. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: március 31-én országos körözést adtak ki Krasznai József ellen. A rendőrség információi szerint Krasznai József továbbra is Strasbourgban van.