Az ÁNTSZ közlésével ellentétben nem nyolc, hanem mintegy 150 embernek volt hányásos és hasmenéses betegsége az esztergomi ivóvízszennyezés következtében - közölte Meggyes Tamás polgármester csütörtökön Esztergomban. A katasztrófát előidéző cég vezetői szerint nem őket terheli felelősség azért, mert a Kenyérmezei-patakban még mindig szennyezett a víz.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a hét végén csak nyolcan jelentkeztek hányásos és hasmenéses betegséggel az ügyeleten, az önkormányzat felhívására viszont mintegy másfél százan jelezték vissza, hogy nekik is volt ilyen betegségük - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Meggyes Tamás. Popincsák Géza, a Komárom-Esztergom Megyei ÁNTSZ helyettes tisztiorvosa, a vízvizsgálatok megbízott irányítója az MTI-nek utóbb elmondta: "Semmi okom kételkedni kollégáim összesítésében, az orvosoknak ugyanis minden megjelent beteget regisztrálniuk kell. A katasztrófa pénteken történt. A vegyi anyagok okozta megbetegedések azonnal és nem napokkal később jelentkeznek".

A polgármester azon megjegyzésére, mely szerint még mindig szennyezett víz folyik a Kenyérmezei-patakból a Kis-Dunába, közleményben reagált a dorogi Onyx Magyarország Kft. "A káresemény időpontját követően az égetőműből semmiféle kibocsátás nem történt. Ennek ellenére a csapadékvizet elvezető csatorna patakba történő betorkollásánál, több kilométerre az üzemtől mégis szennyezett víz folyik ki a csatornából a patakba. Ennek forrása azonban nem az égetőmű, s ezért kértük a hatóság vizsgálatát." 

Még július 30-án jelentős mennyiségű szennyező anyag került a francia tulajdonú Onyx Kft. veszélyes égetőművéből a Kenyérmezei-patakba és onnét a táti Kis-Dunába, alig két kilométerre a víznyerő helyektől. A teljes vízkorlátozást a múlt hét csütörtökön rendelték el Esztergomban és Tokodaltáron. Ezt kedden a védelmi bizottság - mivel az ÁNTSZ hétfőn azt nyilatkozta, hogy a vegyi anyagok jóval a káros határértékek alatt vannak a vízben - úgy módosította, hogy a tilalom már csak a 14 éven aluli gyerekekre és a terhes nőkre vonatkozik.

Várhatóan e hét végéig készülnek el egy független laboratóriumban azok a vizsgálatok, amelyek eredményeinek tanulmányozása után ül össze újból a védelmi bizottság, és határozza meg a további teendőket. Addig továbbra is palackos és zacskós, valamint lajtos kocsival szállított jó minőségű ivóvízzel látják el a lakosságot és a vendéglátó-ipari egységeket Esztergomban.