Demszky idén ismét vásárolt ingatlant Horvátországban: egy 90 négyzetméteres telket egy 25 négyzetméteres gazdasági épülettel összesen 15 ezer euróért - derül ki a főpolgármester új vagyonbevallásából. Számot ad arról is a főpolgármester, hogy tavaly és idén 7 millió forintot költött az adriai nyaralójának rendbehozására.

Idén újabb horvátországi ingatlant vett Demszky Gábor főpolgármester - derül ki a pénteken nyilvánosságra hozott vagyonbevallásából. Ezúttal 90 négyzetméteres telket vásárolt egy 25 négyzetméteres gazdasági épülettel együtt, 15 ezer euróért (3,9 millió forint), ugyanabban a kis faluban, Kusariban, ahol két évvel ezelőtt egy 130 négyzetméteres lerobbant épületet vett 20 ezer euróért. A vagyonnyilatkozata szerint a beruházáshoz családi kölcsönt vett igénybe.

Demszky magyarázatot ad a horvátországi nyaralójának rendbehozásának pénzügyi hátteréről. E szerint tavaly 6 millió forintot költött erre a célra, idén pedig egymilliót. 3,5 millió forint a testvérétől kapott balatoni nyaraló eladásából származott, 1,5 milliót családi kölcsönből szedett össze, 2 milliót pedig saját megtakarításaiból teremtett elő.

Demszky Gábornak jelenleg összesen 11,2 millió forintos tartozása van (ebből 5,4 millió családtagoknak). A fizetése viszont, mivel európai parlamenti képviselő lett, havi 1,1 millió forinttal nőtt, főpolgármesterként pedig továbbra is bruttó 671 ezer forintot kap. Bevétele lett továbbá abból is (havi 70 ezer forint), hogy kiadott egy 35 négyzetméteres budakeszi lakrészt.

A képviselőknek és polgármestereknek csak év elején (valamint mandátumuk megszerzésekor, illetve lejártakor) kell vagyonbevallást tenniük, Demszky Gábor viszont az őt ért támadások hatására év közben is készített egy vagyonnyilatkozatot. Kifogásolták ugyanis a 130 négyzetméteres horvátországi nyaralóját, amelynek értékét a Blikk című bulvárlap százmillió forintra becsülte, valamint azt is, hogy kedvezményes áron bérelt terepjárót a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalattól.

Demszkynek a horvátországi nyaralóján kívül megvannak a budakeszi ingatlanjai is, ebben nem történt változás az előző bevallásához képest: egy 171 négyzetméteres ház fele, egy 57 négyzetméteres lakás, valamint negyedrésze egy 142 négyzetméteres épületnek van a főpolgármester tulajdonában. A nagy értékű ingóságai között egy forgalomból kivont - azaz rendszám nélküli - 1984-ben vásárolt Volkswagen Variant gépkocsiról tesz említést.