A hadseregnél használt anyagok robbantak fel két héttel ezelőtt a törökbálinti petárdaraktárban - értesült az MTV Híradója. A Magyar Honvédség szóvivője szerint a Híradó által említettek közül néhány anyagot nem használnak, a többinél pedig nincs hiány a készletekben. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik.

A hadseregnél használt robbanóanyagok okozták két héttel ezelőtt a detonációt a törökbálinti pirotechnikai raktárban - értesült az MTV Híradója. A Híradó szerint TNT, hexogén és nitro-penta maradványait találták meg szakértők a törökbálinti robbanás helyszínén.

A Magyar Bányászati Hivatal szerint az országban egyetlen polgári intézményben sem tárolnak hexogént és nitro-pentát, hiszen azokat szinte kizárólag csak katonai célokra használják. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a hír kapcsán az [origo]-nak azt mondta: hexogént és nitro-pentát egyáltalán nem használ a hadsereg, a TNT-készletek pedig hiánytalanok.

A robbanás ügyében nyomozó Pest megyei Rendőr-főkapitányságnál sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták a hírt. Mint mondták, várhatóan pár nap múlva nyilatkoznak az ügyről.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese, Csapi Balázs ugyanakkor korábban az [origo]-nak elmondta, hogy a helyszínen lefoglalt mintákból a vegyész szakértők úgynevezett brizáns robbanóanyagra utaló nyomokat találtak. A nyomozást vezető rendőr közlése szerint ebbe az anyagcsoportba tartozik többek között a hexogén és a TNT is, amelyek jóval pusztítóbb hatású robbanószerek a fekete lőpornál. A szakemberek eredetileg úgy vélték, hogy a raktárban illegálisan tartott fekete lőpor miatt történt a detonáció.

A Törökbálint határában lévő egykori Mechanikai Művek egyik raktára augusztus 5-én délután robbant fel. A robbanásban 3 ember meghalt, 10 megsérült. A raktár megsemmisült, a környéken álló lakóházak, nyaralók és gépjárművek közül pedig több teljesen vagy részben megrongálódott. A kár több százmillió forint.