Kovács László MSZP-elnök szerint a kormányátalakítással kapcsolatos kérdések nagy részében kialakult az egyetértés a koalíciós pártok és a kormányfő között kedd esti egyeztetésükön, és csak egy-két, igaz, fontos kérdés maradt nyitva. A Népszabadság úgy tudja, hogy a fő nyitott kérdés Csillag István menesztése, akit Medgyessy mindenképen le akar váltani, de az SZDSZ ezt makacsul ellenzi. A lap szerint az ügy koalíciós válsággal fenyeget.

A keddi egyeztetésen Medgyessy Péter miniszterelnök mellett az MSZP részéről Kovács László pártelnök, Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter vett részt. Az SZDSZ-t Kuncze Gábor elnök-frakcióvezető, valamint Magyar Bálint, Szent-Iványi István és Horn Gábor ügyvivők képviselték.

A résztvevők nem nyilatkoztak a találkozóról, Szent-Iványi István csupán annyit mondott, hogy van még olyan kérdés, amelyben vita van a kormányátalakítás ügyében. "Abban maradtak a résztvevők, hogy nem nyilatkoznak, a miniszterelnöknek meghagyják azt a lehetőséget, hogy szerdán mindent ismertessen" - közölte a szabad demokrata politikus.

Kovács László szerint "az egyeztetés korrekt légkörű volt, a két koalíciós partnernek az eredményes kormányzás iránti felelősségét tükrözte".

A kialakult egyetértésről, csakúgy, mint a nyitva maradt kérdésekről szerdán az MSZP elnöksége és frakciója, illetve az SZDSZ ügyvivői testülete és parlamenti képviselőcsoportja is tárgyal - közölte Kovács László, hozzátéve, hogy ezeken a megbeszéléseken a miniszterelnök is részt vesz. A döntést ezután jelenti be Medgyessy Péter.

Csillag személye lehet a fő nyitott kérdés

A megállapodásnak a legfőbb kérdéses pontja Csillag István gazdasági miniszter személye. A Népszabadság információi szerint a kormányfő mindenképpen meneszteni szeretné Csillagot, az SZDSZ azonban ebbe nem akar beleegyezni. Medgyessy szerint a gazdasági tárca vezetője nem elégé operatív, túl lassan intézte az M5-ös autópálya kivásárlását, és nem figyel oda eléggé a külföldi befektetőkre. A lap úgy tudja, Csillagnak felajánlották az újonnan létrehozandó fejlesztési tárcát, de a szabaddemokraták ragaszkodnak a gazdasági miniszterséghez. A Népszabadság szerint, Csillag személye kapcsán koalíciós válság is kialakulhat.

Csillag maradása, vagy távozása azonban kulcsfontosságú a kormányátalakításban, mivel van olyan forgatókönyv, amely szerint a helyére Szekeres Imre kancelláriai államtitkár kerülne, akinek a posztját pedig Baja Ferenc foglalná el - írja a Népszabadság.

Felmerült ugyanakkor az is, hogy inkább MSZP-s jelölt kerüljön a az új, fejlesztési tárca élére, de a Csillag posztja körüli bizonytalanság  miatt végül kétségessé vált az új tárca létrehozása is, sőt szóba került a munkaügyi miniszter menesztése is, akinek utódjaként Szekeres Imrét emlegették.

MTI/[origo]