Az ÁNTSZ is hibázott Esztergomban

2004.08.18. 10:18

Az esztergomiak többsége nem hajlandó inni a csapvízből. A polgármester karsztvizet akar a városba vezetni. Az ÁNTSZ szerint lehet inni a vízből, egy magáncég laborja viszont veszélyt jelzett. Amikor a legtöbb méreg volt a vízben, akkor még mindenki itta. A parlamenti képviselők szerint a hatóságok lassúságukkal okoztak kárt, a vizet szennyező üzem pedig hibát hibára halmozott, ezért rögtön be kell zárni.

"Reggelente büdös a víz." - mondták hétfőn egybehangzóan az esztergomiak, akiknek többsége annak ellenére sem iszik a csapból, hogy az országos tiszti főorvos már múlt hét hétfőn kijelentette: semmi baja az esztergomi csapvíznek.

Az esztergomi víz szennyeződése július 30-án kezdődött. Éjszaka a város közelében működő Onyx Kft. hulladékégetőjének egyik tárolójából valami büdös folyt a Kenyérmezei-patakba. A közelben dolgozó vasutasok délelőtt tíz óra körül telefonáltak a környezetvédelmi főfelügyelőségnek, hogy büdös a patak. Délután egy órára már a Kis-Dunában folyt a szennyezett lé, ami hamarosan a Duna főágába érkezett. A part mentén úgynevezett csápos kutak működnek, ezek biztosítják az ivóvizet az esztergomiaknak. A Dunában hamarosan 300 kiló hal megdöglött.

A helyszínre 30-án, péntek dél körül kiérkező környezetvédelmi szakértők és katasztrófa-védelmisek először egy másik cégre gyanakodtak, mert az Onyx technológiája nagyon biztonságosnak tűnt. Idén nyáron már tartottak ott ellenőrzést és mindent rendben találtak a szakértők. Útközben kiderült, hogy az Onyx felől folyik a szenny. Azt gondolta mindenki, hogy százezer köbméter fáradt olaj folyt ki. Ennek nagy részét felfogták, még mielőtt a Dunába ért volna. A hatóságok megkérdezték a céget, hogy mi volt még a kilyukadt tartályban. Azt a választ kapták, hogy nem tudják.

A szennyezés pénteken történt és a hivatalos szervek hétfőn keresték meg újra faxon az Onyxot, hogy mi is folyhatott ki. A cégnél két nap haladékot kértek, majd átküldtek egy listát, amelyből kiderült, hogy közel ezer féle gyógyszergyári melléktermék vegyülete is volt a tartályban. Ezt az információt a megyei tiszti orvos állítása szerint 5-én kapta meg, és javasolta a város önkormányzatának, hogy tiltsa meg az ivóvíz fogyasztását a 12 éven aluli gyerekeknek és a terhes anyáknak. A polgármester úgy döntött, hogy attól kezdve senki sem ihat csapvizet a városban. Az ÁNTSZ mérései szerint többek között toluol nevű oldószer került a csapvízbe. Harmadikán volt a legtöbb ebből az anyagból a vízben, összesen 6 mg egy literben. Magyarországon nincs szabályozás a toluol megengedett mennyiségéről, de Hollandiában például 4 mg/liter a megengedett mennyiség. A részleges víztilalomra vonatkozó tiszti orvosi javaslat délutánján már két napja csökkent a toluol koncentrációja a csapvízben. A toluol idegrendszeri és vesekárosodást okozhat.

Hétfőn hivatalosan is bejelentette az országos tiszti főorvos, hogy a csapvízzel már semmi baj sincs, ihatnak belőle nyugodtan az esztergomiak. A polgármester azonban nem hitt neki, és a részleges víztilalom most is érvényben van Esztergomban. Egy közvélemény-kutatás szerint a lakosság négyötöde most sem iszik a vízből, pedig hivatalosan már csak a 14 év alatti gyerekeknek nem lenne szabad.

Meggyes Tamás polgármester (Fidesz) szerint az ÁNTSZ és a környezetvédelmi főfelügyelet teljesen alkalmatlannak bizonyult feladat ellátására. "Megrémít, hogy egy 30-án történt szennyeződés ügyében 2-án kér adatokat a hatóság és még két nap türelmi időt is ad nekik. Az ÁNTSZ sem pénteken (a szennyeződés napján), sem szombaton nem vizsgálta a vizet és csak csütörtökön szóltak, hogy toluol van a vízben. A gyógyszeripari vegyületeket pedig később sem vizsgálták, az önkormányzatnak kellett felkérnie egy szakértő céget, hogy nézzék meg, mi van még a vízben."

Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó parlamenti képviselője kedden a parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén felszólította Bujdosó László országos tiszti főorvost, hogy azonnal mondjon le. Illés szerint cinikus volt az ÁNTSZ vezetője, amikor arra hivatkozva buzdította vízivásra az esztergomiakat, hogy nincs benne az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségben szennyezőanyag. A toluolnak ugyanis nincs egészségügyi határértéke, és ezért soha nem is haladhatta meg ezt. Illés egy pohár toluolos vízzel kínálta meg Grosschmid Sándor megyei tiszti főorvost a parlamenti környezetvédelmi bizottság keddi meghallgatásán, de nem derült ki, hogy a főorvos ivott volna-e a vízből, mert Turi-Kovács Béla bizottsági elnök nem engedte meg, hogy fogyasszon belőle. A bizottság szocialista tagjai szerint fölösleges a hatóságokat vádolni. Ezzel együtt a bizottság keddi jelentésébe belekerült a következő mondat is: "A bizottság tarthatatlannak tartja azt a gyakorlatot, hogy az eljáró és felelősséggel tartozó hatóságok kontrollálható mérések helyett elegendőnek tekintették egyetlen hatóság - adott esetben a területileg illetékes ÁNTSZ - adatait."

Előző
Következő